Chlad a málo slunečního záření v zimních měsících jsou pro lidský organismus výzvou.

Tělo potřebuje více živin, aby mohlo udržovat všechny důležité funkce.

Není divu, že se v zimě občas cítíme unavení a vyčerpaní, protože „když je tma, tělo produkuje více ‚spánkového hormonu‘ melatoninu, zatímco naše zásoby ‚hormonu dobré nálady serotoninu se rychle vyčerpávají.  Při teplotách pod nulou se také výrazně zvyšuje potřeba energie, aby se tělesná teplota udržela konstantní, a protože tělo bere energii z existujících zásob, logicky následuje zvýšený pocit hladu. 

Aby byl imunitní systém připraven na chladné období, odborníci doporučují zdravou a vyváženou stravu, bohatou na vitamíny, a to po celý rok. Lidský organismus potřebuje životně důležité látky v každé formě: vitamíny, minerály, stopové prvky. Kromě toho je důležité dbát na dostatečný příjem tekutin, protože v chladných teplotách klesá pocit žízně. Nejlepší je pít neslazené čaje.

Odborníci již dlouho prosazují konzumaci zeleniny a ovoce místní provenience.

Skutečným vitaminovým garantem je například zelí – ve všech jeho variantách. 100 gramů pokryje denní potřebu vitamínu C.  Mezi další vitamínové poklady řadíme pórek, cibuli, brokolici, červenou řepu, celer a mrkev.  Tyto druhy zeleniny by měly být pravidelnou součástí zdravého  jídelníčku.V žádném případě nesmíme zapomenout na poklady naší kuchyně, česnek, cibuli, pórek, šalotka, petrželku a pažitku. Z cibule a česneku se dokonce vyrábějí sirupy a tinktury.Pro ty, kteří mají chuť na sladké, je nejlepší použít opět některé z místních druhů ovoce. Jablka, hrušky, šípky nebo rakytník jsou jistě správnou volbou.  

 A jak je to s mraženou zeleninou

 Odborníci se shodují na tom, že je vhodné konzumovat i ​​mraženou zeleninu, protože díky okamžitému šokovému zmrazení ihned po sklizni není v obsahu vitamínů a minerálních látek v žádném případě horší než čerstvá zelenina. Má to však jedno ale. Je třeba dbát na to, aby chladící řetězec byl nepřerušen.  

Může se vám také líbit