Přeju si zvířátko! To od svého dítěte slyšel snad každý. Jaké ale vybrat?  Mohl by to být pejsek, kočka, ptáček, rybičky, ještěrky nebo i něco obřího jako třeba slon. Pokud si nejste jistí a chcete vyzkoušet, zda se dítě o svého mazlíčka určitě postará, určitě si přečtěte tento žebříček. 

Morče – páté místo

 Výbornou volbou je hlodavec - například morče.  Morčata se obvykle chovají v páru nebo větší skupině, protože samotné morčátko se bude nudit a může být i agresivní. Lidská ruka mu parťáka nenahradí. Výhodou je, že pokud vaše dítě nemá na mazlení s morčaty náladu, vůbec to nevadí, morčata se jednoduše zabaví sama.

Co potřebuje morče: morce_do_bytu

Klec a podestýlka pro morče

Minimální velikost klece by měla být 120x60x45 cm. Akvárko, ani zavařovací sklenice rozhodně nejsou vhodnou alternativou, hrozí jim plíseň a problémy s dýchacími cestami. Klec by měla být na klidném místě bez průvanu. Stejně důležitá je i podestýlka. Při výběru podestýlky se stále vedou spory o tom, jaká je nejkvalitnější. Všichni chovatelé se však shodují, že základ je taková podestýlka, která nepráší. Například prašné piliny vhodné nejsou a mohou vašim morčatům způsobit opravdu velké zdravotní problémy.

Potrava pro morče

Určitě budete potřebovat misku s vodou nebo pítko. Strava pro morčata musí být pestrá, rozhodně jim nedávejte pečivo, nebo zbytky od stolu. Ani nejlevnější směs z klasického zverimexu není nejvhodnější, proto se porozhlédněte po kvalitnější směsi, ať už na internetu, nebo u chovatelů. Vaše morčátko bude šťastné a vy se  vyhnete návštěvám veterinární kliniky kvůli potížím s trávením.

Zdravé morče

Pokud jste se rozhodli, že pořídíte do domácnosti morčátka, počítejte s tím, že i ony můžou být nemocná a taková veterinární péče se může vyšplhat do několika tisíc. Pokud jim ale dopřejete kvalitní stravu a odpovídající místo k žití, určitě nebudete litovat. A pokud chcete předejít dědičným chorobám jejichž léčba je  obvykle opravdu drahá, investujte do morčat z chovných stanic, kde dostanete zdravé kamarády pro vaše dítě.

Nevýhody: Rozlučte se s výlety, pokud nemáte hlídání pro morčata, déle než jeden den bez péče nevydrží.  

 

Krásně dozdobí interiér a vaše dítě se naučí pečovat o zvíře. O čem je řeč? O rybičkách! – čtvrté místo zvire_do_bytu_rybicky

Výběr rybiček záleží obvykle na velikosti akvária, prvotní zařizování je finančně náročné, ale pokud chcete aby ryby uvnitř prospívaly a nejen přežívaly, určitě je dobré si do začátku něco nastudovat.

Co potřebují rybičky:

Obecně platí, že čím větší akvárko, tím méně údržby. Nikdy však nekupujte akvárium menší než o objemu 15 litrů, byť chcete chovat pouze jedinou rybičku. Akvárka s menším objemem jsou mezi chovateli nazývána „mučítka“ a to byste jistě novému členovi domácnosti nepřáli. Dále budete potřebovat filtraci, vhodný jemný písek, akvarijní topítko s termostatem, světlo a většinou i živé rostliny.

Jaké vybrat rybičky

Asi neoblíbenější rybkou je díky svému vzhledu „Betta bojovnice“ nebo také „Bojovnice pestrá“. Taková rybka potřebuje minimálně patnáctilitrové akvárium, živé rostliny (obzvláště rostliny plovoucí po hladině), topítko a jemný písek. Výhodou je, že nepotřebuje filtraci, sama si doplave k hladě, aby se nadechla. Určitě využijete vrchní sklo na akvárium, jinak se může stát, že rybka vyskočí.

Jak stěhovat rybičky

Máte vše připravené? Počkejte ještě, rybka se musí aklimatizovat. Dříve než rybku vypustíte do nového domova, nechte ji chvilku i se sáčkem plavat na hladině. Teploty vody se vyrovnají a váš nový kamarád zvládne stěhování bez problému.

Upozornění: Nikdy nechovejte ryby v kulatém akváriu, je to pro ně dezorientující vzhledem k tomu, že se neřídí očima.

 

Strašilka – netradiční mazlíček – třetí místo zvire_do_bytu_strasilka

Je spousta druhů strašilek, ale pro začátečníky je nejlepší Lonchodiodes sp. "Ilocos" která vypadá jako malý lísteček, nebo například Extatosoma tiaratum „Innisfail“.

Co potřebují strašilky

Strašilkám stačí menší vlhké terárium, které je vhodně naplnit větvičkami, nejlépe ostružníkem, protože je to jejich nejoblíbenější potrava. Terárium je nutné jedenkrát denně porosit, strašilky totiž z kapek pijí. To bude jistě skvělá zkouška dětské zodpovědnosti. Právě kvůli vlhkosti by, mělo být terárium dobře odvětrávané a substrát by měl mít možnost vysychat. Důležitá je teplota, protože strašilky při teplotě pod 10°C  umírají. Naopak světlo není potřeba, stačí mít terárium ve světlé místnosti.

Potrava pro strašilky

Strašilka ocení již zmíněný ostružník, nebo také jahodník či třezalku. Jahodník i třezalku můžete pěstovat třeba i na balkóně.

 

Velký šnek v bytě? Proč ne! – druhé místo

Achatiny je šnek který vás překvapí svou velikostí a minimálním množstvím slizu. Oblíbeným domácím mazlíčkem pro děti je tzv. Achatina Reticullata, která je známá svou velikostí a krásnou a především odolnou ulitou. Dalšími možnými druhy jsou v podstatě jakékoliv Achatiny nebo Lissachatiny.

Jak chovat šneka

Pro chování takového šneka stačí pouze větší box vyplnění lignocelem. Hlína je naopak naprosto nevhodná. Nový domov vašeho šneka by neměl obsahovat nic tvrdého, ale si například při pádů nerozbil ulitu. Pokud se tak stane, je důležité, aby měl šnek ve svém boxu sépiovou kost. Ze sépiové kosti získávají šneci vápník, pomocí kterého si ulitu „opraví“. Tito šneci nepotřebují žádné speciální světlo, pro jejich spokojenost stačí teplá a světlá místnost.

zvire_do_bytu_snek

Potrava pro šneky

Kromě již zmíněné sépiové kosti můžete svého šneka krmit jakoukoli zeleninou, klidně i odřezky z kuchyně,

Pozor na páření

Nezapomínejte, že všichni šneci jsou hermafroditi a pokud jsou šneci spokojení, dojde k páření – tyto druhy jsou schopny naklást až sto vajec. V takovém případě, je nejlepší vajíčka dát do sáčku a vložit na pár dní do mrazáku. Pozor na druh Lissachatina Immaculata, ta rodí již živé šnečky.

Pokud se rozhodnete pořídit svému dítěti právě šneky, hlídejte si, aby byly po selekci. Malí šneci by mohli špatně růst a rozhodně nechcete mít doma nemocného šneka.

 

Nejlepší a nejlevnější „mazlíček“ je Řasokoule! zvire_do_bytu_rasokoule

Nezaujalo vás žádné zvířátko, ale přesto chcete vyzkoušet trpělivost a zodpovědnost vašeho dítěte? Pak je Řasokoule správná volba. Řasokoule je malá kulička živé řasy, které stačí opravdu málo a přesto vám bude dělat velkou radost. Řasokouli stačí jen malé akvárko, může být i kulaté. Aby rostla, je potřeba jí 1-2x týdně vyndat a zakulatit v dlaních. Proto je naprosto ideální pro malé děti. Pokud se zvládnou postarat o Řasokouli, určitě zvládnou i opravdické zvířátko.

Může se vám také líbit