Americká společnost Moderna chce v první polovině roku požádat o schválení vakcíny proti RSV pro dospělé nad 60 let.

RSV v poslední době zvláště silně zatěžuje dětské nemocnice.
Moderna nyní oznamuje údaje o vakcíně proti viru – ta je však zpočátku určena pouze pro osoby starší 60 let.

Vakcína nazvaná „mRNA-1345“ ukázala „slibné výsledky“ ve studii fáze 3 požadované pro schválení, oznámila společnost v úterý pozdě večer. Respirační syncyciální virus (RSV) způsobuje respirační onemocnění.
Institut Roberta Kocha mezi rizikové pacienty počítá například předčasně narozené děti a děti s prodělanými plicními chorobami i osoby s imunodeficiencí nebo s potlačeným imunitním systémem.

Snížené riziko vážných onemocnění

"Zjistili jsme, že použití vakcíny snížilo riziko potvrzeného závažného onemocnění RSV o téměř 84 procent," řekl Paul Burton, vedoucí medicíny z Moderna, německé tiskové agentury. Byla zkoumána účinnost vakcíny proti onemocněním dolních cest dýchacích se dvěma nebo více příznaky souvisejícími s RSV. Bezpečnostní profil byl také velmi dobrý. Podle společnosti se studie zúčastnilo kolem 37 000 lidí ve věku 60 a více let z 22 zemí.

Takzvaná messenger RNA (messenger ribonucleic acid, mRNA) se stala známou široké veřejnosti díky jejímu použití v korona vakcínách, kdy mRNA ve vakcínách přenáší část genetické informace viru do lidských buněk. S touto informací produkují protein patogenu, proti kterému pak tělo vyvíjí obranné reakce. Při pozdějším kontaktu s patogenem imunitní systém rozpozná protein a může s virem bojovat rychleji a konkrétněji.

RSV je zvláště nebezpečný pro kojence a malé děti

Vyvinutá vakcína je původně určena pro osoby ve věku 60 a více let. RSV však může být také zvláště nebezpečný pro kojence a malé děti. Společnost Moderna na to také provádí výzkum, řekl Burton. „Máme pět dalších probíhajících programů pro malé děti, těhotné matky a řadu dalších populací. Tyto údaje také zveřejníme v následujících měsících.“

RSV tuto sezónu velmi zatížila dětské nemocnice v Německu a dalších zemích. Kombinace mnoha případů chřipky, korony a RSV také představovala výzvy pro zdravotní systém. Cílem je kombinovat různé vakcíny proti respiračním virům, jako je korona a RSV, řekl Burton. Takové studie jsou však obtížněji proveditelné a vyžadují více času. "Myslím, že během několika příštích let bychom měli být schopni vyvinout tyto kombinované vakcíny, které by skutečně nabízely velmi komplexní ochranu veřejného zdraví."

Ve vakcínu proti RSV doufají zejména rodiče malých dětí

Může se vám také líbit