Lázeňství má v České republice bohatou historii.

V současné době je v provozu více než 30 léčebných lázní s různými indikacemi a širokou nabídkou jak léčebných, tak wellness pobytů. Lázeňské léčebné pobyty je možné čerpat prostřednictvím zdravotní pojišťovny jako komplexní lázeňskou péči, příspěvkovou lázeňskou péči, ambulantní lázeňskou péči nebo jako samoplátce.

Dnes Vám představíme Priessnitzovy léčebné lázně a.s., Jeseník, na severozápadě Moravy, které patří mezi klimatické lázně. Za svou existenci a pozdější proslulost vděčí Vincenzi Priessnitzovi, místnímu lidovému léčiteli, který založil první vodoléčebné centrum a hydroterapeutický institut na světě.

Na Priesnitzovy léčebné lázně jsme se zeptali obchodní ředitelky Ing. Kateřiny Tomáškové.

Disponují Priessnitzovy lázně bezbariérovými prostory vhodnými pro pobyt lidí se zdravotním postižením?

Priessnitzovy lázně disponují vhodnými prostory pro lidi s omezenou pohyblivostí, vozíčkáře a seniory.  Pro nevidomé je pobyt u nás vhodný pouze s doprovodem.

Senioři a lidé se sníženou pohyblivostí jsou velmi často našimi klienty, jezdí si k nám pro načerpání energie a rehabilitaci pohybového aparátu. Oceňují rodinné prostředí, vysokou kvalitu služeb a jedinečnou okolní přírodu.

Jak probíhají u těchto lidí léčebné procedury? Potřebují vlastní doprovod?

Kromě nevidomých tyto osoby doprovod nepotřebují, pomoc na procedurách jim může zajistit personál. Pokoje i jídelny jsou bezbariérové, strava je podávána formou rautu, ale na požádání zajistí obsluha servis u stolu. Doporučujeme na tato omezení upozornit již při rezervaci, aby vše bylo připraveno ke spokojenosti klientů.

Jaké nemoci se v Priessnitzových lázních léči

V Priessnitzových léčebných lázních využijete plně hrazené péče pojišťovnou u 28 indikací zařazených mezi nemoci onkologické, nemoci z poruchy výměny látkové a žláz s vnitřní sekrecí, kožní nemoci, dýchacího ústrojí a duševní poruchy.

Poskytujete lidem se zdravotním postižením, nebo jejich doprovodu nějaké výhody?

Takovéto výhody nemáme specifikované. Slevy poskytujeme v rámci věrnostního programu Priessnitz Premium, pojištěncům VZP, ČPZP a držitelům karet Sphere card, Benefit Plus, Benefity nebo Edenred

Mohou lidé se zdravotním postižením a senioři absolvovat nejen léčebné, ale také wellness pobyty a případně které?

Ano, je možné si vybrat z nabídky všech pobytů na www.priessnitz.cz  včetně Wellness pobytů. Lázeňský pobyt nejen pro seniory, Léčebně preventivní pobyt, Návrat ke zdravému dýchání – rehabilitace dýchání, Diagnosticko – rehabilitační pobyt, Úleva od bolesti zad a kloubů, Posílení imunity, Horská harmonie, Priessnitz UNIKÁT, Wellness na přání nebo hotelový pobyt

Jaké mají možnosti ostatních aktivit?

Mohou navštívit kulturní akce, přednášky, prohlídky interiérů i okolí s průvodcem – může být přizpůsobeno, adventure golf, volně dostupné procedury v balneoparku (pro seniory) nebo méně náročné procházky po okolí – Ripperova promenáda, Lázeňské stezky aj.

Který lázeňský dům pro tyto hosty doporučujete?

Priessnitz****
Sanatorium Priessnitz je nejen dominantou lázní, ale i širokého okolí. Tento hlavní lázeňský hotel nabízí ubytovací kapacitu 251 lůžek v kategorii apartmánů, dvoulůžkových a jednolůžkových pokojů, ale mimo jiné i tři jídelny, denní bar, zázemí pro procedury, wellness a beauty služby, bazén, zázemí pro lékaře a samozřejmě pro lázeňský společenský život. 

Přejete si na něco konkrétního upozornit? (nějaká zajímavost, nebo výhoda pro OZP, seniory, vhodný termín pobytu, např. mimosezona atd.)

Poloha našich lázní v horském prostředí je pro osoby se sníženou pohyblivostí nebo vozíčkáře náročnější, protože lázeňský areál je umístěn ve svahu 2 km nad městem Jeseník. Ubytování a využití služeb doporučujeme v LD Priessnitz a v jeho okolí. Parkování pro osoby ZTP/P je v lázních poskytováno zdarma. Výhodnější ceny pobytů máme od ledna do března, v listopadu a prosinci každého roku, ale na druhou stranu je v tomto období velká pravděpodobnost sněhové pokrývky a tím zhoršený pohyb venku. Doporučujeme pobyt s doprovodem, ale není to podmínkou. S nevidomými nemáme mnoho zkušeností a nejsme na ně bez průvodce připraveni po stránce orientace po budově, popisů provozů, nebo rozpisů procedur.

 

 

Může se vám také líbit