Když má dítě teplotu Není žádným tajemstvím, že malé děti bývají častěji nemocné, obzvlášť v období od podzimu do jara. Pobyt v uzavřených prostorách a omezený přístup k čerstvým vitamínům k tomu zcela jistě přispívají.Infekty jako kašel, rýma jsou ve většině případů běžná onemocnění, která naopak posilují obranyschopnost dětského organismu neboli imunitu.

Rodiče dětí, které vykazuj známky nemoci se o ně samozřejmě velmi bojí a jsou mnohdy až přehnaně úzkostlivý, na druhou stranu právě u dětí není radno nic zanedbat.Většinou se mezi prvními známkami nemoci projeví zvýšená teplota nebo horečka. Ta je běžnou ochranou těla bojujícího s patogeny. Je tedy potřeba si říct kdy se jedná o běžnou tělesnou teplotu, zvýšenou teplotu, horečku a vysokou horečku.

To může být prvotním vodítkem pro další postup.Běžná tělesná teplota se pohybuje mezi 36,5 a 37 stupni Celsia, zvýšená teplota je pak do 38 stupňů, horečkou nazýváme teplotu nad 38 stupňů a nad 39 stupňů se pak jedná o vysokou horečku.Jak již bylo řečeno zvýšená teplota není ještě důvod k obavám, většinou stačí podat dítěti Antipyretika, jako je paracetamol nebo ibuprofen, ve formě čípků, nebo sirupu, které příznaky zmírní a teplota většinou rychle ustoupí.Až teprve, pokud se nepodaří teplotu snížit, je nutná návštěva lékaře.  Totéž platí při jakýchkoliv vážnějších obavách, které ani nemusí souviset se zvýšenou teplotou

.Mezi dětmi, hlavně v dětských kolektivech, se viry a bakterie šíří velmi rychle, ale u dětí se může jednat také o teplotu spojenou s růstem zoubků, nebo například jako reakce po povinných očkováních. To je vždy pro další rozhodování nutné zvážit. V každém případě platí, že u malých dětí snižujeme horečku vždy, když je nad 38 °C. Je to proto, že vysoké teploty mohou u dětí způsobit febrilní křeče.

A jakým způsobem lze měřit tělesnou teplotu?

Teplotu měříme v podpaždí, v ústech, v uchu, nebo v konečníku a nověji také bezkontaktně.Asi nejznámějším a nejdéle používaným teploměrem je rtuťový, dále pak digitální, oba lze použít pro měření v ústech, v konečníku a v podpaží. Pro miminka se dobře hodí ušní teploměr, nebo teploměr digitální, oba fungují na principu infračerveného světla který  je přehledný, rychlý .Pro nejmenší děti jsou k dispozici teploměry ve formě dudlíku

Může se vám také líbit