Tak jako každý rok, s prvními ranními mrazíky, kratšími dny a delšími večery, přichází čas, kdy začínáme myslet na Vánoce. Vánoce každý z nás prožívá trochu odlišně, ale přece jen většinou s láskou, pokorou a nádechem tajemna. A co dárky?

V dětství představují Vánoce především obrovské těšení a také strach, zda jsme byli opravdu hodní a Ježíšek na nás nezapomene, zda nám nadělí to, co jsme si roztřesenou ručičkou malovali, nebo, když už jsme to uměli, psali na lístečky a dávali za okno.

Později, když už víme jak to s Ježíškem a dárky je, se Vánoce mění spolu s našimi přáními. Namísto panenek, autíček, stavebnic si přejeme parádu, telefony, tablety, notebooky a podobné. Pomoc, Vánoce se blíží

V době, kdy už sami máme děti, snažíme se jim dát všechno co je v našich silách, co jim na očích vidíme. Již nejsme na prvním místě my, ale oni a ke stáru se pak dárky mění na různé poukazy a praktické věci, kterými nás chtějí na oplátku potěšit naše děti.  Je to běžný koloběh života.

Jedno je přitom velice podstatné a neměli bychom na to zapomínat. U dárků není rozhodující cena. Nejdůležitější totiž je, že se nad dárkem zamýšlíte, uvažujete, co by druhému udělalo radost, nebo co by mu pomohlo v dalším životě, aby si jej usnadnil, vylepšil, nebo změnil. To je skutečná podstata a největší hodnota obdarovávání a dárků samotných.

Dárek mluví sám za sebe a řekne, zda je od srdce, nebo z povinnosti, protože se to sluší. Z takových dárků z povinnosti může být obdarovanému více smutno, než když nedostane nic. Myslete na to, až budete vybírat vánoční dárky pro své blízké, nebo přátele a kamarády. Někdy stačí opravdu jen fakt, že si na nás dotyčný člověk vzpomene i maličkostí za pár korun, ale vzpomene si proto, že chce a ne že musí.

Oblíbeným malým vánočním dárkem, který vždy potěší, jsou různé druhy svíček, kterých je v dnešní době široká nabídka a dá se říci, že zažívají renesanci. V době moderních technologií toužíme po klidu a harmonii duše a k tomu zapálená svíčka rozhodně patří.

Věděli jste, že svíčka je vynález starý 1000 let?
Po všemožných variantách, např. z hovězího, či ovčího loje, velrybího, nebo rybího tuku se nakonec nejlépe osvědčil včelí vosk, který se používá na výrobu svíček dodnes. Svíčky kromě toho, že se používaly na svícení v domácnostech, sloužily kolem 15. století také jako pouliční lampy. Naše babičky je také zapalovaly při bouřce na ochranu před blesky. Svíčky byly od nepaměti nedílnou součástí různých rituálů, běžných i slavnostních okamžiků a i v dnešní době se dá bez nadsázky říci, že jsou součástí každé domácnosti.

Hezké a především klidné podzimní dny :)

Může se vám také líbit