Zůstat mobilní ve stáří znamená soběstačnost a nezávislost. S přibývajícím věkem je to však stále obtížnější, chůze již není tak jistá a nastává čas poohlédnout se po nějaké užitečné pomůcce, která umožní zůstat mobilní. Senioři tak mohou i nadále dělat mnoho věcí sami a být v pohybu bez cizí pomoci. Pomůcka při chůzi se stane stálým společníkem, protože dopomáhá seniorům k lepšímu a aktivnějšímu životu.
Před nákupem pomůcky pro pomoc s chůzí je nutné si objektivně uvědomit svou fyzickou sílu a své schopnosti.

Jaká pomůcka při chůzi je ale pro starší lidi tou správnou volbou?

Mohou to být podpůrná hůl, francouzské hole, pevné chodítko, pojízdné chodítko a invalidní vozík.
 Společným jmenovatelem všech výše uvedených pomůcek je snaha o obnovu nebo udržení pohyblivost uživatele. Slouží jako opora, poskytuje stabilitu a zároveň odlehčuje kloubům.  

 Pomůcky členíme na odlehčovací, podpůrné a pojízdné. 

Odlehčovací pomůcky jsou vhodné například při jednostranné svalové slabosti. Uvolňují tlak na bolavé klouby. 
Podpůrné pomůcky podporují celý pohybový aparát a jsou skvělým pomocníkem mimo běžných potíží také po nemoci, úrazech či nehodách.
Na rozdíl od odlehčovacích pomůcek při chůzi nejen kompenzují nejistoty při chůzi a stání, ale nabízejí dostatečnou stabilitu i při výrazně zhoršené pohyblivosti.

Pojízdné pomůcky přinášejí více mobility do každodenního života a jsou vhodné na delší vzdálenosti. Umožňují větší manévrování. V závislosti na prostoru v bytě se doporučují pomůcky se třemi nebo čtyřmi kolečky.  

Každý má jiné požadavky na svou ideální pomůcku při chůzi. Shrnuli jsme pro vás nejdůležitější základy rozhodování.  

Při menších potížích s chůzí, nebo jen malé nejistotě se hodí velmi dobře vycházková hůlka. Poskytuje bezpečný úchop a dopomáhá ke stabilitě při chůzi. Pokud se pomůcka při chůzi používá jen sporadicky, praktická je skládací hůlka.

Je-li člověk dostatečně mobilní, má takovou sílu paží, aby se mohl podpírat, ale potřebuje ulevit nemocným a bolestivým kloubům, pak je vhodným pomocníkem tak zvaný rollátor, neboli chodítko. Chodítko disponuje většími kolečky, brzdami, a velmi praktickým sedátkem, s možností odpočinku během chůze. Chodítko lze použít kdekoli, ať už doma, na procházce nebo při nákupu – chodítko je perfektní pomůcka při chůzi pro seniory pro udržení mobility.Výhodou chodítka je bezpečná podpora při chůzi na kratší vzdálenosti, při nákupu je velmi praktický integrovaný košík na uložení věcí.  Je nutné mít na paměti, že pomůcky pro chůzi mohou být pro seniory často těžké a hůře ovladatelné. A tak jejich používání není tak jednoduché, jak by se mohlo na první pohled zdát. Senioři mají často problémy při nastupování do autobusu nebo manévrování ve stísněných prostorách. Proto je důležité se vždy s danou pomůckou naučit manipulovat.  

V případě malé, či téměř žádné mobility se pro účely pohybu na krátké vzdálenosti, či vnitřní prostory dobře hodí lehký invalidní vozík. Takzvané aktivní invalidní vozíky jsou obzvláště lehké, ovladatelné a vyžadují málo místa.
Následují elektrické invalidní vozíky, které umožní překonávat i delší vzdálenosti. Výkonná baterie zajistí dostatečný dojezd a dostatečnou rychlost, bez velké námahy.

Baterie se nabíjí z běžné zásuvky.Pro dlouhé vzdálenosti jsou pak určeny speciální elektrická vozítka, která dosahují maximální rychlosti mezi 6 a 15 km/h. 
Mnoho lidí otálí a nechtějí svému okolí přiznat své potíže. Falešné pocity studu nejsou při zvažování takových pomůcek na místě.
Od určitého věku je nutné si uvědomit, že jsou tyto podpůrné prostředky důležité nejen pro samotnou mobilitu, ale také pro vyšší bezpečnost.


Souhrnný přehled vhodných pomůcek pro jistější pohyb 

Vycházková hůl – vhodná při mírně nejisté chůzi
Berle – vhodné po operacích, po zlomeninách a jako podpůrný prostředek pro chůzi
Chodítko – vhodné především pro seniory a nejistotě při chůzi na kratší vzdálenosti
Pevné chodítko – vhodné při střední nejistotě a mírné nestabilitě při chůzi a po operacích
Invalidní vozík – vhodný na kratší vzdálenosti při velké nejistotě a potížích s chůzí
Elektrický invalidní vozík – vhodný i na delší vzdálenosti, pro více samostatnosti při velké nejistotě a velkých potížích s chůzí  

Věděli jste?

Berle i hole, chodítka, invalidní vozík, polohovací lůžko, sedačku do sprchy, toaletní křeslo a nástavec na WC  může předepsat praktický lékař, nebo ortoped, chirurg, rehabilitační lékař či neurolog. Lékař na základě zdravotního stavu posoudí a navrhne nejvhodnější zdravotnický prostředek.
Většina pomůcek je částečně nebo úplně hrazena zdravotní pojišťovnou.
U některých pomůcek je ovšem třeba schválení také revizním lékařem (například elektrické vozíky). Kompenzační pomůcky je možné pořídit v prodejnách zdravotnických potřeb nebo v lékárně. Pokud potřebnou pomůcku nehradí zdravotní pojišťovna, je možné žádat úřad práce o příspěvek na zvláštní pomůcku.

Může se vám také líbit