Koření může být prospěšné nejen pro vaše chuťové pohárky, ale také pro vaše zdraví. Koření je zdrojem antioxidantů, které brání buňky před poškozením. Jak si zdravě a správně okořenit život?

Není třeba podnikat hon za exotickými přísadami - nejlepší koření najdete v obchodě za rohem.

Skořice ke snížení cukru v krvi Canva | koreni-pro-zdravi-skorice

Toto oblíbené koření pochází z kůry skořicového stromu. Skořice je skvělá pro lidi, kteří mají vysokou hladinu cukru v krvi. Dodává jídlu sladkou chuť bez přidání cukru.

Skořice působí pozitivně také na činnost srdce. Snižuje hladinu cholesterolu a triglyceridů v krvi. To je zvláště důležité pro ty, kteří jsou vystaveni většímu riziku vzniku srdečních chorob.

Kurkuma pomůže proti zánětu Canva | koreni-pro-zdravi-kurkuma

Kurkuma je známá pro její využití v indických kari pokrmech a stala se trendy superpotravinou pro svou schopnost léčit zánět.

Jednou ze složek kurkumy je látka zvaná kurkumin. Výzkum naznačuje, že může snížit riziko Alzheimerovy choroby či deprese. Díky svým protizánětlivým vlastnostem je kurkumin také účinný při snižování bolesti a otoků u lidí s artritidou. Údajně má mít i protirakovinové vlastnosti. Rozhodně tak stojí za zkoušku.

Zázvor k úlevě od nevolnosti Canva | koreni-pro-zdravi - zazvor

Zázvor je tropická rostlina, která se v asijských kulturách používá po tisíce let k léčbě žaludečních potíží, průjmu a nevolnosti. V obchodech je možné koupit zázvor v různých formách - lízátka, bonbóny, kapsle a čaje.

Česnek na posílení zdraví srdce Canva | koreni-pro-zdravi-cesnek

Česnek může chránit vaše srdce před změnami, které vedou k srdečním chorobám. Konzumace česneku může snížit hladinu cholesterolu a triglyceridů a zlepšit pružnost cév.

Kajenský pepř proti bolesti

Kajenské papričky, jejichž drcením vzniká kajenský pepř, obsahují látku zvanou kapsaicin.

Právě kapsaicin snižuje počet signálů bolesti vysílaných do vašeho mozku, mimo to reguluje žaludeční kyseliny a zvyšuje průtok krve. Canva | koreni-pro-zdravi-kajensky-pepr

Správné použití koření

Nezáleží tolik na tom, zda používáte koření sušené, či čerstvé, ale spíše na tepelné úpravě kořeněného jídla. Zatímco grilováním, či smažením množství antioxidantů redukujete, dušením naopak účinky zvýšíte.

Bez ohledu na další přínosy pro zdraví, koření dodá jídlu chuť a může z nepopulárních zdravých jídel vykouzlit dobroty.  

Může se vám také líbit