Kde se vzala postel, se pravděpodobně již nedozvíme, traduje se, že snad ve starověké Mezopotámii, ale podstatné je, že dnes je postel nedílnou součástí každého domova a trávíme v ní podstatnou část našich životů.

Důležité je proto myslet na jejich pravidelnou údržbu. Není žádným tajemstvím, že v posteli vzniká dobré klima pro rozvoj různých bakterií a roztočů, které mohou z dlouhodobého hlediska vyvolat u člověka různé alergické reakce.

Jak často a jakým způsobem tedy prát povlečení a peřiny?

Odborníci mají na věc jasný názor, ideálně jednou za týden, maximálně jednou za čtrnáct dnů, v závislosti na okolnostech. Pokud jsme byli například nemocní, je dobré povlečení vyprat kdykoliv i během nemoci.

Důležitá je celková hygiena lůžka.


Vhodné jsou například chrániče matrací, které lze vyprat spolu s povlečením, což s matrací nejde. Ty je dobré občas vyklepat, vyluxovat, nebo použít speciální prostředky na ničení roztočů, které jsou na trhu k dostání ve formě malých vysavačů. Sací režim těchto vysavačů spolehlivě odstraňuje roztoče a prach z povrchů ve 3 krocích: Nejprve se spustí vibrační funkce pro uvolnění nečistot ve vláknech. Poté se zapne UV dezinfekční lampa pro sterilizaci povrchů – bez chemických přísad. Nakonec se spustí režim sání pro účinné odstranění roztočů a dalších nežádoucích nečistot.                    

Polštáře a deky je dobré také minimálně dvakrát do roka vyprat, nebo v případě péřových produktů jednou za rok nechat vyčistit ve specializovaných čistírnách peří, kde vám případně ušijí i nové sypky.

Pokud rádi větráte peřiny a polštáře venku, nezapomínejte při tom na několik důležitých zásad:

Ideálním počasím, kdy se vyplatí peřiny a polštáře větrat venku na čerstvém vzduchu je kolem mínus pěti stupňů Celsia !

Naopak, vzhledem k ideální teplotě pro roztoče mezi 22 až 26 stupni Celsia není  vhodné větrat venku lůžkoviny na jaře a v létě, zvláště po ránu, kdy se  vlhkost vzduchu obvykle pohybuje v rozmezí 70 až 80 procent, protože  tím poskytujete škůdcům ideální podmínky pro jejich množení.

 

Může se vám také líbit