Když stupně na teploměru začnou nenápadně stoupat a první sluneční paprsky osvětlí stále ještě zimní krajinu, příroda se pomalu, ale jistě začne probouzet a s ní také naše zahrádky. Kromě radostného cvrlikání ptačí populace nás potěší také pohled na první kytičky, kterým se po právu říká poslové jara.

Ti si razí cestu ještě mnohdy promrzlou půdou, aby svou krásou potěšili jak oko, tak duši a jsou také prvním významným zdrojem potravy pro čerstvě probuzené čmeláky a včely.

 

A které kytičky by v naší zahradě neměli na jaře chybět? 

Sněženka a bledule

 

Obě z čeledi amarylkovitých jsou opravdu mezi prvními kvítky našich zahrádek ale skvěle se jim daří i ve volné přírodě, zvláště tam, kde je hodně mokro. Jak sněženky, tak bledule jsou chráněnými druhy a ve volné přírodě je zakázáno je trhat. Zatímco sněženek je asi 15 druhů, bledulí je přibližně deset druhů. 


Petrklíč Petrklíč - jarní květiny

Petrklíč, prvosenka jarní, latinsky primulka, což znamená v překladu první, je opravdu jednou z první jarních kytiček, které nás potěší širokou variací barev a které si rádi zasazujeme do jarních truhlíků anebo s nimi zdobíme i interiéry. V ozdobném květináči krásně ozdobí například jídelní stůl.Výhodou petrklíčů jejich široká nabídka od časného jara a velmi nízké ceny.



Krokus krokus - jarní květiny

Krokus, stejně jako většina jarních květin kvete v rozmezí února a dubna.Patří do čeledi kosatcovitých a má krásné barevné variace, například fialové, bílé, žluté, nebo modré.  


Narcisy narcis - jarní květiny

V čase okolo Velikonoc se v zahradách rozzáří žluté, bílé a oranžové květy narcisů. Narcis patří do čeledi amarylkovité a své jméno získal z řeckého jména Narkissos a existuje téměř 24000 vyšlechtěných barevných a druhových forem.Narcis je nenáročná kytička, které se daří téměř všude.



Tulipán tulipán - jarní květiny

 

Běžně dostupná, krásná jarní kytička z čeledi liliovitých. Tulipánů existuje zhruba 75 druhů, cíleným pěstováním však byly vytvořeny tisíce kultivarů. Tulipán je vyšlechtěn snad ve všem myslitelných barvách a tvarech a je poměrně nenáročný na pěstování. Název tulipán je odvozen od tureckého slova tülbend, což v překladu znamená turban.Největším pěstitelem a exportérem tulipánů je Holandsko.Od roku 1949 se v Keukenhofu pořádají pravidelné výstavy, na kterých najdete stovky druhů těchto krásných květin a neuvěřitelné množství cibulek – počítá se okolo sedmi milionů.  

 

Hyacint hyacint - jarní květiny

 

Jednou z typických jarních květin je hyacint (Hyacinthus orientalis hybrids), který svými hustými hrozny zvonkovitých květů ozdobí na jaře každou zahradu. Vydává intenzivní, těžkou, sladkou vůni, proto je dobré, v případě umístění v interiéru, zvoliz vhodné stanoviště I tyto květinky jsou oblíbené především pro rozmanitosti barev, neboť se pěstují téměř ve všech odstínech barevné škály. Hyacint se dobře hodí do jarních truhlíků a radost a užitek z nich mají včelky i čmeláci.  

 

Pryskyřník pryskyřník - jarní květiny

 

Pryskyřník je rozsáhlý druh čeledi pryskyřníkovité je známo až 300 druhů.  Pryskyřník barevný (Ranunculus asiaticus) kvete od března a vyniká neobvyklým tvarem květů, které jsou v mnoha barevných, převážně pastelových tónech.Rozlišujeme pryskyřičník s plnými a jednoduchými květy, přičemž pouze druhý jmenovaný je zdrojem potravy pro včely a další užitečný hmyz.Pryskyřník barevný s plnými květy je vhodný také do květinových aranží a do vázy. Je to jedna z nejrozmanitějších jarních květin  



Konvalinka Konvalinka (Convallaria majalis) konvalinky - jarní květiny


je okouzlující se svými jemnými bílými zvonky. Konvalinky kvetou od března do června, jak na zahrádkách, tak i ve volné přírodě. Váží se stejně jako sněženky do malých jarních kytiček, které se dříve běžně z jara prodávaly a lidé si je kupovaly jako tradiční pozdrav jara. Jsou však také významným zdrojem potravy pro včely a další hmyz.Vzhledem k tomu, že konvalinka je typická lesní rostlina, preferuje i polostinné až stinné stanoviště. Nezapomeňte, že konvalinka je jedovatá!

 

Kosateček síťkovaný kosateček - jarní květiny 

 

(Iridodyctium reticulata) se často pěstuje na skalkách a suchých stanovištích, kde se mu daří nejlépe.  Pochází z Malé a Střední Asie a jeho název je odvozen od cibulek těchto rostlin, které mají síťkovanou strukturu.Barevné květy, které mohou být až osm centimetrů velké, příjemně voní a jsou oblíbené i u hmyzuV přírodě je tento druh chráněný.  

Ať již zvolíte pro svoji zahrádku jakoukoliv z těchto květin, budou vás těšit a stále znovu udivovat svojí krásou a rozmanitostí.

Může se vám také líbit