Celý rok se těšíte a zasloužené volno, sluníčko, moře a dobrou knížku co máte v šuplíku už od Vánoc. Volno vám v práci schválili a plavky a ploutve už máte připravené.

Ještě poslední pohodový týden a konečně jedete na letiště a celý týden nebudete dělat nic. Že se vás to netýká? Nejste sami. Mnoho lidí je před odjezdem na dovolenou ve stresu a nejde jen o cestovní horečku. Představa zmatku způsobeného, byť jen týdenní, absencí v práci dokáže pohodovou atmosféru pokazit celé rodině. Proto jsme pro vás připravili několik kroků, které vám usnadní odjezd a umožní volno i vaší hlavě.


Udělejte si čas na své kolegy i svého šéfa 


Informace potřebujete týden před odjezdem na dovolenou více, než kdy jindy, protože představa zpoceného šéfa překvapeně zírajícího v pondělí ráno na vaši prázdnou židli vám na klidu rozhodně nepřidá. Najděte se chvilku času a navštivte svého šéfa i své kolegy a domluvte se s nimi co je třeba před vaším odjezdem zařídit. Společně se tak vyhnete nepříjemnostem.

Plánujte a vše rozepište  dovolena_bez_stresu

O tom, že se chystáte na dovolenou víte jistě déle než pár dnů.
Na začátku posledního pracovního týdne si uvařte kafe, vezměte papír
a tužku a pište. Napište všechny úkoly, které ve své agendě máte a pak označte ty,
které je vždy třeba řešit okamžitě. Úkoly, které je možné o týden posunou v klidu
posuňte a ty, které jsou vždy urgentní rozepište podrobněji.

Máte hotovo? Pokuste se zamyslet, zda je možné některé části úkolu předpřipravit.
Pokud ano, udělejte to.
Pravděpodobně vám stále na papíře několik úkolů zbývá.
Napište, jakým způsobem je řešíte, případně s kým, včetně kontaktních údajů.

Připraveno? Je čas vyrazit za kolegy.

Požádejte kolegy o pomoc a pracujte v týmu

Ačkoli jsme se několikrát přesvědčili, že svou práci zvládneme nejlépe sami, někdy je výhodnější pracovat týmově. Vezměte proto své podklady k urgentním úkolům a požádejte o pomoc své kolegy. Není za co se stydět, jde přece o vaši dovolenou, a nakonec i o tu jejich. Určitě i oni v budoucnu ocení možnost ve svém volnu jednoduše vypnout.

Nezapomeňte jim předat kontakty a pár základních informací o lidech, se kterými budou případně jednat. Jistě jim tím jejich nový úkol ulehčíte.

Přesměrujte komunikaci

Dokončili jste obědovou poradu se zastupujícími kolegy a spadl vám kámen ze srdce. Ještě vás čeká pár úkolů:

  1. Připravte si automatickou odpověď emailu s termínem vašeho návratu a kontaktními údaji na zastupující kolegy.
  2. Přesměrujte pevnou linku. Jistě nechcete, aby museli kolegové neustále běhat k vašemu stolu.
  3. Kontaktujte váš tým, i ten externí. Je důležité, aby všichni věděli, že jste na dovolené a na koho se mohou v případě potřeby obrátit.
  4. Pokud máte služební i soukromý mobilní telefon, v klidu můžete ten služební přesměrovat na kolegy. Soukromý si ale nechte jako pojistku a nezapomeňte dát své telefonní číslo vybranému, nejlépe racionálnímu kolegovi. Určitě vás nebude chtít rušit, pokud to nebude nutné, ale měl by mít možnost se s vámi nějak spojit. Nakonec i vy si dovolenou více užijete, pokud budete mít jistotu, že vám zazvoní mobil, pokud se bude dít něco skutečně naléhavého.
Zkontrolujte schůzky

Podívejte se do všech svých kalendářů a diářů. Omlouvat se z jednání pět minut po jeho zahájení jistě nebude vaší nejlepší vizitkou. Pokuste se schůzky přesunout na nový termín, ideálně až pár dní po vašem příjezdu. Získáte čas připravit se, zajistit vše potřebné a dostat se do pracovního tempa v klidu a bez stresu.

Nestresujte se předem a na dovolené už vůbec ne

Stresovat se před dovolenou a během dovolené neprospívá ničemu, ani vašemu zdraví. Vaše dovolená je čas, který má být odpočinkem pro vaše tělo i mysl. Pracovní týden má jen pět dnů a určitě to bez vás v práci zvládnou. A pokud jste ve stresu tolik, že si nemůžete dopřát ani pár dní volna, raději popřemýšlejte o změně. Nezapomeňte na své zdraví a svou rodinu, život ve stresu neprospívá nikomu.

 

Užijte si krásné léto, zasloužíte si to!

 

Může se vám také líbit