Podle statistik bere v dnešní době přibližně 26 procent 60letých lidí v průměru pět až šest různých prášků denně a čím jsou lidé starší, tím se počet zvyšuje  Léky pomáhají léčit, nabo alespoň pozastavit život ohrožující onemocnění, jako je srdeční nedostatečnost, cévní onemocnění nebo dysfunkce ledvin, vysoký krevní tlak, diabetes a další nemoci, které dříve ohrožovaly a zkracovaly život.

Aby byla terapie úspěšná, je u mnoha onemocnění důležité dodržovat pravidelné užívání předepsaných léků. Lidé, kteří užívají léky dlouhodobě a pravidelně, tedy již takřka automaticky, mohou snadno ztratit přehled a zapomenou si lék vzít, nebo jej užijí pozdě, v horším případě třeba i dvakrát, čímž hrozí předávkování. Češi jsou přeborníci v braní léků. Jejich spotřeba roste každým rokem zhruba o 2,5 procenta. Spolu s tím stoupá i riziko jejich nesprávného užívání.

Naopak je také dost lidí, kteří braní léků považují za zbytečné, bojkotují jej, ačkoliv to pro ně může znamenat zhoršení zdravotního stavu, nebo dokonce kolaps, či smrt. Pro lékaře neexistuje žádná možnost zpětné vazby, kromě kontroly zdravotního stavu klienta formou pravidelných prohlídek, na které má každý občan ze zákona právo . Při těch, pokud jsou opravdu pravidelné, lékař může léčbu nejen kontrolovat, ale především upravovat medikaci podle aktuálních výsledků, případně zachytit nová onemocnění. Také proto jsou jak pravidelné, tak preventivní prohlídky důležité.

Jak ale zajistit, aby si pacienti léky nezapomínali brát?

Existuje více možností, například pořadače na léky na sedm dní v týdnu s přihrádkami na ráno, poledne, večer a noc. Jen je potřeba je vždy v určitý den doplnit na celý týden dopředu. Je to velmi pohodlné a přehledné řešení, které zároveň usnadňuje kontrolu kdy a jaký lék brát.
Další z možností je vytvořit si nějaký rituál a užívání léků spojit s každodenními činnostmi, jako ranní hygiena, snídaně, káva a podobně.

Braní léků je možné připomenout také například prostřednictvím budíku, nastavení aplikace v mobilním telefonu, nebo poznámkou na lednici, či někde na viditelném místě. Existují také krabičky na léky, které akusticky připomínají, kdy je vzít.  

Je velmi dobré zapojit také členy rodiny. Mohou pomoci s kontrolou, či přípravou léků, pokud si sami nemocní nejsou  jisti, nebo se na to necítí.  Roli mohou hrát zdravotní důvody. Někdo, kdo prodělal vážnou nemoc, již nemusí být schopen si správně léky připravit a kontrolovat jejich správn= užívání. Může pak nastat taková situace, že si lék vezme špatně, nebo v horším případě raději nevezme vůbec.  

A těmto situacím lze zcela jistě předcházet. 

 

Může se vám také líbit