To, že situace a postavení matek samoživitelek ve společnosti a pracovním procesu není vůbec jednoduchá asi tuší většina z nás.

Obraz moderní doby je nekompromisní, neúplných rodin je u nás téměř 200 000 a to jistě není konečné číslo.  

Jaké tedy matky samoživitelky řeší každodenní problémy?

V první řadě jde o ty základní, čas, společenské postavení, pracovní uplatnění a s tím související finance.

Matky samoživitelky jen velmi těžce hledají pracovní uplatnění. I v dnešní době se potýkají s předsudky a obavami, že budou v zaměstnání často chybět. Tomu lze předcházet vhodným výběrem práce, kde občasná absence nebude příliš škodit, nebo práce na home office.  Moderní formou flexibilního zaměstnání vhodnou pro matky samoživitelky jsou zkrácené úvazky, individuální rozložení pracovní doby, nebo také sdílená pracovní místa více zaměstnanci, tak zvaný job sharing. nebojte.se-pozadat-o-pomoc
To jsou problémy v obecné rovině, pak však přijdou ty skryté, jako strach, nejistota, stres, pocity viny a vlastního selhání. Určitě není na škodu se v takové situaci obrátit na psychologa, který pomůže zbavit se některých obav a naopak ukáže, jak se motivovat a také jak se odměnit a pochválit.

Strach, nejistota, stres, pocity viny a vlastního selhání

Dalším krokem k úspěšnému zvládnutí celé situace je, nestydět se požádat o pomoc, rodiče, přátele, známé. Někdy samotný fakt, že pomocná ruka je k dispozici, pomůže každodenní situace lépe zvládnout. Jistě se ve Vašem okolí najdou lidé, kteří vám rádi pomohou. Velmi užitečné je setkávat se s ostatními maminkami samoživitelkami, plánovat společný volný čas a vzájemnou výpomoc. Pomůže to nejen Vám, ale i Vašim dětem.
Nestyďte se o pomoc říct, je to první důležitý krok vše zdárně zvládnout a zakažte si pocity viny, naopak vezměte situaci jako výzvu a myslete pozitivně.

Může se vám také líbit