Imunita neboli obranyschopnost organismu, je s příchodem podzimu nejvíce skloňovaným tématem. V každém obchodě najdete desítky reklam na doplňky stravy, které tvrdí, že zaručeně posílí váš imunitní systém. Stačí jedna tableta denně a každý bacil se vám vyhne. Canva | jak-posilit-imunitu-nejen-na-podzim Tak jednoduché to samozřejmě není.

Všechny složky imunitního systému musejí být v rovnováze

Vaše imunita je nesmírně složitý systém, který je třeba zachovat v rovnováze. Musí být dostatečně silný, aby vzdoroval chorobám, ale zároveň ne tolik silný, aby reagoval přehnaně. Zbytečně agresivní reakce na vnější podněty totiž způsobují alergie a autoimunitní poruchy. Je tedy zřejmé, že žádný zázračný doplněk stravy vaši imunitu nezachrání. Jak tedy docílit rovnováhy a optimální obranyschopnosti ve vašem těle?

Zdravá výživa pro imunitu

Ačkoli se to může zdát jako ohraná fráze, právě zdravá a vyvážená strava bohatá na vitamíny a minerály, je prvním krokem k dosažení rovnováhy vašeho těla. Správná strava poskytne vašemu imunitnímu systému energii, kterou potřebuje.

Vitamíny C, E a B6 posilují imunitu

Vitamín C najdete například v citrusových plodech, dále v rajčatech, brokolici, či špenátu. „Céčko“ je dobré doplnit zinkem a selenem.  Vitamín E je obsažený v mandlích, slunečnicovém oleji, slunečnicových semínkách, arašídovém másle a špenátu. Kuřecí maso, losos, tuňák, banán, zelená zelenina obsahuje vitamín B6. Přečtěte si více o vitamínech>

Pravidelný pohyb zlepšuje obranyschopnost organismu Canva | jak-posilit-imunitu-nejen-na-podzim

Pravidelný pohyb nemusí nutně znamenat zvládnutí maratonu, ani budování svalstva, stačí rozproudit krevní oběh. Proto je fyzická aktivita důležitou součástí zdravého života a podpory zdravého imunitního systému. Právě zvýšení krevního oběhu totiž usnadňuje imunitním buňkám a dalším molekulám bojujícím s infekcí, snadnější cestování po celém těle.

Stačí každý den třicet minut fyzické aktivity. Nejen že posílíte svou imunitu a dostanete se do fyzické kondice, ale vaše psychika vám také poděkuje.

Pijte vodu

Voda hraje ve vašem těle mnoho důležitých rolí, včetně podpory vašeho imunitního systému. Tekutina ve vašem oběhovém systému zvaná lymfa, která je nositelem důležitých imunitních buněk bojujícím proti infekcím, je z velké části tvořena vodou. Dehydratace zpomaluje pohyb lymfy, což někdy vede k oslabení imunitního systému.

Dostatek spánku prospívá imunitě

Během spánku probíhá ve vašem těle spousta důležitých činností. Například se vytvářejí důležité molekuly bojující s infekcí.

Studie ukázaly, že lidé, kteří nemají dostatek kvalitního spánku, jsou náchylnější k nachlazení. Za optimální dobu spánku se obecně považuje 7,5 až 8 hodin. 

Minimalizujte stres

Stres má vliv na váš imunitní systém. Na stres, zejména ten chronický, reaguje vaše tělo zahájením stresové reakce. Tato stresová reakce zásadně oslabuje váš imunitní systém, proto zpomalte a začněte vnímat své tělo. Zdraví je důležité.

 

 

Může se vám také líbit