Návštěva sociálních zařízení může být někdy skutečně nepříjemný zážitek. Všichni potřebujeme ke své hygieně snadno dostupné a především čisté prostředí. Některé skupiny lidí však potřebují také speciální vybavení. Jedná se především o lidi se zdravotním postižením, ale třeba i seniory a rodiče malých dětí.

Toalety uzamčené Eurozámkem

V České republice, ale i v dalších vyspělých zemích Evropy, existují sociální zařízení, která jsou vybavena zdravotně technickými instalacemi pro snadný pohyb lidí se zdravotním postižením a seniorů . Zároveň jsou vybavena přebalovacími pulty a díky své velikosti umožňují bezproblémové zaparkování dětského kočárku. Tato zařízení jsou uzamčena Eurozámkem a jsou zpřístupněna pouze vybraným skupinám lidí a brání jejich zneužívání, znečišťování a ničení nežádoucími skupinami (např. vandaly, narkomany, pouličními prostitutkami apod.).

Kde si mohu důstojně odskočit?

V ČR je již osazeno téměř 3000 Eurozámků – např. na úřadech, nádražích, čerpacích stanicích, v obchodních centrech, rekreačních zařízeních apod.Každé místo osazené Eurozámkem je zařazeno do databáze tzv. „hadnicap friendly“ zařízení. Na webu www.euroklic.cz je také umístěna databáze těchto míst a každoročně vychází v tištěné podobě jako „Průvodce po místech v ČR osazených Eurozámky“. Osazená místa se postupně objevují i na přehledném mapovém portálu www.vozejkmap.cz.

Pro koho je Euroklíč určen?

Euroklíč může zdarma získat každý držitel průkazu TP, ZTP a ZTP/P, diabetik, stomik, onkologický pacient, člověk trpící roztroušenou sklerózou, Parkinsonovou chorobou, nespecifickými střevními záněty (Crohnovou chorobou a ulcerózní kolitidou), močovými dysfunkcemi nebo jinými onemocněními. Euroklíč si mohou zapůjčit také rodiče dětí do tří let, prostřednictvím organizace Síť pro rodinu.

Projekt Národní rady osob se zdravotním postižením ČR

Mezinárodní projekt Euroklíč realizuje již desátým rokem Národní rada osob se zdravotním postižením ČR, pod záštitou Ministerstva dopravy a Asociace krajů ČR. Tento projekt ve vyspělých evropských zemích už více než čtvrt století pomáhá lidem se sníženou schopností pohybu, odstraňuje nejistotu a řadu psychologických bariér a posiluje samostatnost a nezávislost v každodenním životě.

 

Může se vám také líbit