Ten vychází z doporučení odborných společností, záleží také na příslušné zdravotní pojišťovně, u které je dotyčný pojištěný.

Základní rozsah prohlídek je však pro všechny pojišťovny stejný.

Děti a dorost

Dětí se od narození do osmnácti měsíců týká deset preventivních prohlídek, které pak pokračují ve věku 3, 5,7,11,13,15 a 17 let.
Na preventivní prohlídku u zubaře mají děti nárok od šesti měsíců do jednoho roku jedenkrát za rok a pak již do plnoletosti dvakrát ročně.

 Muži a ženy

Ze zákona má každý pojištěný člověk jednou za dva roky nárok na preventivní prohlídku u praktického lékaře, v rámci které je vyšetřen celkový stav klienta, výška, váha, základní kontrola zraku, dále  krevní testy kvůli hladině cukru a cholesterolu a také moč, případně další kontrolní vyšetření, které mohou navázat na zjištění stavu klienta, nebo rodinné anamnézy a kontrola , případně úprava medikace.
Čtyřicátníkům vzniká jednou za 4 roky nárok na EKG.

Dvakrát za rok je pak hrazená návštěva zubaře, přičemž jde jedenkrát o preventivní prohlídku podle vyhlášky, a jedenkrát o tzv. pravidelnou prohlídku.

Součástí prevence jsou i screeningová vyšetření pro včasná odhalení onkologických onemocnění


Ženy mají od 15 let jednou ročně nárok na gynekologické vyšetření, jehož součástí je i screening karcinomu děložního hrdla. Ve 35 a ve 45 letech mají pacientky nárok na HPV test.
Jednou za dva roky mají nárok na mamografické vyšetření ženy starší 45 let.

U nás nejsou dosud žádné screeningové programy na prevenci rakoviny prostaty a varlat u mužů

Je však na praktickém lékaři, aby v rámci preventivní prohlídky provedl kontrolu a při jakémkoliv podezření, či na základě rodinných anamnéz navrhl dotyčnému návštěvu specialisty, například urologa.

Jedenkrát ročně mají lidé starší 50 let nárok na screening karcinomu tlustého střeva a konečníku.

Novinkou je také pilotní program screeningu plic, který probíhá od 1.ledna 2022 a je určen kuřákům, ve věku 55 až 74 let.

No a nesmíme zapomenout na oči.

Pokud se Vám zhorší zrak, nebo již brýle, či čočky nosíte, návštěva očního lékaře jedenkrát za rok by měla být samozřejmostí

Bližší informace o všech preventivních prohlídkách naleznete na stránkách VZP, případně dalších zdravotních pojišťoven.

Na závěr je potřeba upozornit na fakt, že lidé, u kterých je nemoc diagnostikována včas, mají mnohem větší šance na rychlejší, účinnější a v některých případech jednodušší léčbu s nadějí na úplné vyléčení.

Může se vám také líbit