Ze známe pohádky víme, že bez soli jednoduše méně chutná.

I zde však platí - všeho s mírou. Je totiž také známo, že mnoho lidí konzumuje více soli, než tělo potřebuje. Lékaři spojují nadměrnou konzumaci soli s rizikem vzniku vysokého krevního tlaku, což může mít za následek cévní mozkové příhody, selhání ledvin, nebo onemocnění srdce. Nadměrné solení může vést k vyššímu vylučování vápníku čímž roste riziko osteoporózy. Dětem bychom jídlo neměli solit vůbec. Také z toho důvodu jsou průmyslově vyráběné pokrmy pro děti podrobovány přísné kontrole. Jedním ze způsobů, jak mít sůl aspoň částečně pod kontrolou je solení během vaření vynechat a pokrm dosolit až na talíři. Pokud patříte k těm, kteří se bez soli neobejdou, zkuste soli s nízkým obsahem sodíku.

Věděli jste že denní příjem soli je maximálně 6 g?

Konzumace bežného čecha je ale násobně vyšší.
Například krajíc chleba obsahuje přibližně 200mg soli, slanina 800mg v jednom plátku, plísňový sýr 430mg v jedné porci a pražené arašídy 100mg soli v malém balení.

Ideální způsob jak nahradit sůl je použití bylinek či česneku. Obě dvě náhrady soli si navíc můžete vypěstovat sami na parapetu. No nestojí to za zkoušku? 

Krevní tlak - nízký anebo vysoký?

Krevní tlak se udává v milimetrech rtuťového sloupce a měří se tlakoměrem. Při měření krevního tlaku se zjišťují dvě hodnoty - tlak systolický a tlak diastolický. Systolický tlak je tlak vyvolaný stahem srdečního svalu, tlak diastolický se zaznamenává při ochabnutí srdečního svalstva.
My je známe v hovorové mluvě jako horní a spodní. U mladého, zdravého jedince se tlak pohybuje obvykle na hodnotách 120/80, ve středním věku pak 135/90. Od hodnoty 140/99 pak hovoříme o mírné hypertenzi a od hodnot nad 160 hovoříme o vysoké hypertenzi. Opakem vysokého tlaku je tlak nízký, kdy se za normální hodnoty považuje hodnota tlaku 95/60.

Může se vám také líbit