Už je to tu zase. Pálení mezi nosem a krkem, tlak v hlavě, škrábání v krku, špatná nálada a ještě horší vyhlídky na další týden s vědomím, že "obyčejná rýma" je stále tou lepší variantou. Ačkoli je tato respirační viróza snad nejběžnějším onemocněním, dokáže pěkně potrápit. Navíc přichází přesně v době, kdy se "to nejméně hodí". Útěchou snad může být, že nezáleží na tom, jestli je to podzimní, zmní, či jarní viróza. Rýma se prostě nehodí nikdy. Superrychlý lék neexistuje. Jak tedy zvládnout virózu s grácií a předevšín předejít rozvoji nemoci v něco závažnějšího? Máme pár tipů: 

Zahajte boj proti rýmě: Zachovejte klid a odpočívejte

Říká se, že psychika je půl zdraví a mnohé výzkumy to dokazují. Stresové reakce vám sice umožní přežít a krátkodobě zrychlý obranné procesy ve vašem těle, avšak organismus vystavený stresu dlouhodobě je organismus vyčerpaný. Vyčerpaný organismus přestává být odolný a nedokáže se účinně bránit virům, které na nás každý den útočí.

Pokud máte pocit, že se o vás pokouší rýma, dopřejte tělu zasloužený klid. Stresovat se uzávěrkou v práci, či nedokončeným projektem, byť třeba v Zázvor proti rýměposteli, váš zdravotní stav ještě zhorší. Nepodceňujte odpočinek a bezstarostný spánek, dejte tělu šanci soustředit síly a poprat se s infekcí. 

Správná strava proti infekci

Využijte pár dní volna a dejte si s chutí česnekovou kůru. Česnek má prokazatelné protizánětlivé účinky, dopřejte si suchou topinku s pořádnou vrstvou česneku a nebo třeba klasickou staročeskou česnečku. Pokud však česnek není vaší favoritem, nevadí. Protizánětlivé účinky má také slepičí vývar.

A co k pití? Zázvorový čaj! Zázvor je známý pro své antibakteriální a antivirové účinky. Pokud jej osladíte medem, dalším skvělým bojovníkem proti respiračním infekcím, určitě neuděláte chybu.

Med proti rýmě

Připadá vám tento nápoj málo ostrý? Máte pravdu. Málo známý, o to však ještě účinnější je kajenský pepř. Rozmíchejte 1-2 lžičky kajenského pepře v zázvorovém čaji. Vyrobíte si tak skvělý elixír proti infekci.

Doplňte vitamíny proti zánětu

Každý ví, že bez vitamínu C to nepůjde. Kromě klasického citronu, který dokáže efektivně ulevit také od bolesti v krku a proto ho při léčbě respiračních onemocnění můžeme jen doporučit, může být zdrojem vitamínu C také rakytník, echinacea, šípek, nebo černý rybíz.

Mistrem v boji proti virům je však vitamín D. Přibližně jednu čtvrtinu potřeby jsme schopni získat z potravin, především z ryb či vajec. Zbývající tři čtvrtiny bychom měli získat ze slunečního záření. V zimě to může být skutečně výzva a proto je vhodné zařadit doplňky stravy, které vitamín D obsahují.

 
 Už naše babičky říkávaly, že neléčená rýma trvá sedm dní a léčená týden. Dopřejte si týden volna, vaše tělo si ho zaslouží :) 

 

Může se vám také líbit