Ložnice není jen místo, kam se jdeme vyspat, je to místo, kde můžeme relaxovat, číst si, nebo třeba jen odpočívat a abychom se zde cítili dobře, potřebujeme vytvořit dobré klima.
Toho docílíme vhodně vybranými materiály, barvami, ale pomoci mohou také vhodně vybrané rostliny.
Není žádným tajemstvím, že existují rostliny, které dokážou absorbovat až 90 % škodlivin, které se mohou vyskytovat v domácnosti, jako například formaldehyd, benzen a další.
Rostliny kromě toho zajišťují v místnostech zdravý vzduch produkcí kyslíku, vlhkosti a účinně tak zlepšují celkovou pohodu a kvalitu spánku.  

A které rostliny se do ložnice hodí, jak o ně nejlépe pečovat a dekorativně je začlenit do své ložnice?

Na to neexistuje přesný návod, nelze ani říct kolik rostlin by mělo v ložnici být, ale aby rostliny plně rozvinuly svůj účinek a zlepšily vzduch, NASA ve své studii Clean Air z roku 1989 doporučuje umístit alespoň jednu rostlinu (s velkými listy) na 9 m².

„Kradou“ rostliny v noci kyslík?

Rovněž představa, že rostliny v noci lidem „kradou“ kyslík, což způsobuje špatný spánek a bolesti hlavy, je absurdní a byla překonána. 
Je sice pravda, že rostliny produkují kyslík pouze za světla a stejně jako lidé ho čerpají v noci, jenže jejich spotřeba kyslíku je opravdu minimální.
Kromě toho, existují také rostliny, které produkují kyslík i v noci.

Další neopodstatněný argument proti rostlinám v ložnici je plíseň.

Plíseň způsobená rostlinami se však obecně neobjevuje na stěnách místnosti, ale spíše na rostlině samotné, pokud o ni není správně pečováno. Této nepříjemnosti lze správnou péči předcházet.

Přinášíme vám několik typů na rostliny, které se skvěle hodí do ložnice:

 

 Aloe Vera


Aloe Vera, známá pro své léčivé vlastnosti, je také dobrá pro váš spánek. Je to právě jedna z těch rostlin, která i v noci produkuje kyslík. Dopřejte jí dostatek světla – rostlina má ráda teplo a sluníčko, a není náročná na zálivku.  

Chlorophytum, neboli Zelenec


je zelená pokojová rostlina, která čistí vzduch a je neuvěřitelně nenáročná na péči. Je to další rostlina, která také v noci produkuje kyslík (doporučeno NASA), dokonce se o ní říká, že dobře působí proti bolestem hlavy a vysokému krevnímu tlaku.
Má ráda světlo a teplo, ale roste i v chladnějších podmínkách s malým množstvím světla. V závislosti na jeho množství se rostliny vybarví ve světlejších nebo tmavších barvách.
Listy filtrují vzduch, absorbují až 90 % formaldehydu, benzen atd. a zabraňují šíření choroboplodných zárodků. Jsou také zdrojem vlhkosti, z čehož by měly mít radost ti, kteří trpí na suché sliznice 

Fíkus – Gumovník


dokáže nejen filtrovat škodliviny, jako je formaldehyd, ale také absorbovat škodlivé látky ze stěn, barev nebo podlahových krytin.I tato rostlina je vcelku nenáročná, má sice ráda světlo, ale zvládne v pohodě i tmavší stanoviště.  

Dracena


také Draceny jsou schopné snižovat obsah trichloretylenu (TCE), formaldehydu a benzolu ve vzduchu, čili pomáhají v interiérech chránit naše zdraví.
Rostlina oceňuje slunce, ale roste i v polostínu nebo stínu. 

Juka

je velmi oblíbená stálezelená rostlina, která k nám přišla z USA. Je velmi odolná vůči suchu.
Palma Juka vám umožní lepší spánek, protože také v noci produkuje kyslík.
Dekorativní a nenáročná rostlina má ráda slunečné až polo stinné stanoviště. 

Do ložnice jsou myslitelné i kaktusy nebo některé orchideje – pokud nemají vůni.Kaktusy v noci absorbují CO² a uvolňují kyslík. 

Které rostliny se do ložnice nehodí?

 Vonným pokojovým rostlinám je lepší se vyhnout. Protože i když tvrdě spíte, stále vnímáte jak vůně, tak pachy.Ty ovlivňují nebo narušují spánek a mohou vést k bolestem hlavy nebo nevolnosti.  Pokud má ve vaší ložnici postýlku miminko, rozhodně se vyhněte kvetoucím rostlinám, protože ty vylučují esenciální oleje, které by mohly působit dráždivě. Věnujte pozornost také tomu, zda rostliny, které jste si vybrali do ložnice, nejsou jedovaté, nebo pokud jste alergičtí, zda neobsahují alergenní látky.

 

Souhrn výhod rostlin v ložnici 

Rostliny v ložnici vám nabízejí více výhod než jen pěkný obrázek.

- Účinné čističky vzduchu

Nejenže zpracovávají CO², ale také vydávají kyslík.  Mnoho rostlin navíc filtruje škodliviny ze vzduchu.

- Okysličení

Všechny rostliny produkují kyslík, když je dostatek světla. A pak jsou rostliny, které produkují kyslík i v noci (za tmy!).

- Dobrá atmosféra

Pokoje s rostlinami nejen vypadají hezčí. Bylo vědecky dokázáno, že lidé se cítí pohodlněji, když jsou v místnosti rostliny. Rostliny zlepšují náladu, snižují stres a vytvářejí klid. 

Může se vám také líbit