Po náročném dni nebo pracovním týdnu je pro mnoho z nás těžké se zničehonic zastavit, zbavit se všudypřítomného stresu a pořádně si užít své vytoužené volno. Je to však velmi důležité pro naše psychické i fyzické zdraví.


Těchto několik jednoduchých tipů, by vám mohlo pomoci:

Spánek

Dostatečný spánek je jedním z nejdůležitějších předpokladů, jak dlouhodobě a úspěšně odolávat stresu. Pokud našemu tělu a mysli dopřejeme kvalitní a dostatečný Spánek, nejen nabereme dostatek sil pro další aktivity, ale naše buňky se budou správně regenerovat.

Cvičení a sport

Cvičení je, už ze své podstaty dobré pro snížení stresu, ale nemělo by být spojeno s požadavkem na výkon a puls by měl zůstat v nízkém rozmezí. Procházka lesem je tedy v tomto případě vhodnější alternativou než namáhavý tenisový zápas.

Dolce farniente – Sladké nicnedělání

Čas od času bychom se měli odměnit a dopřát si sladké nicnedělání, lenošení, zkrátka pohodu.

Koupel

Teplá koupel, například s nějakou vhodnou přísadou, uvolní svaly a zklidní mysl.

Vaření

Připravit si pro sebe lahodné jídlo a následně ho v klidu konzumovat, je také komfort, který si nedopřáváme každý den, a tak i tato činnost nám může přinášet radost a potěšení.

Domácí zvířata

Je dokázáno, že zábava, nebo mazlení s domácími mazlíčky, spouští u lidí hormon oxytocin, který přirozeně snižuje hladinu stresu.

Hudba

Nezapomeňte, že i hudba má relaxační účinek. Kdo by nerad ležel na gauči a poslouchal svou oblíbenou hudbu, nezašel na koncert, operu, nebo zatančit si s partnerem?

Humor

Ó ano, humor je velmi důležitým faktorem v boji proti stresu, proto jsme jej zařadili na závěr. Ne nadarmo se říká: „Smích je zdravý! Smích je lék“ Když se smějete, snižuje se stres a vyplavují se hormony štěstí.

 

Může se vám také líbit