Věděli jste, že život s pejskem, má prokazatelné přínosy pro duševní zdraví jejich majitelů?

Psi hrají v historii lidstva větší roli, než by se mohlo zdát. 


Psi byli po staletí „nejlepšími přáteli člověka“ a dnes existují stovky plemen mazlíčků, která lidem pomáhají s prací, zdravím, ale především jako společníci. Psi jsou známí svou věrností a vždy dokážou svým páníčkům vykouzlit úsměv na tváři.  Jak se tedy psi stali našimi nejlepšími přáteli? Existuje nespočet záznamů a důkazů o tom, jak se vyvíjelo pouto mezi lidmi a zvířaty. 

Na základě různých bádaní dnes víme, že se toto pouto vyvinulo před více než 10 000 lety a začalo nejdříve jako čistě jako pracovní vztah. Například v myslivosti a zemědělství pomáhali psi lidem při stopování, nebo ochraně stád. 

Nejlepší přítel člověka 

Předpokládá se, že na samém začátku se osamělí vlci mezi lidmi cítili dobře a využili příležitosti snadno přijít k nějaké potravě. Také lidé si začali zvykat na jejich přítomnost a pozitivní pocity z jejich společnosti byly postupně vzájemné, protože vlci poskytovali dobrou ochranu před jinými predátory a postupem času tak byli vlci vítáni i v osadách, čímž začal proces domestikace. 
Od roku 1300 se v Evropě vyvíjela různá psí plemena. Ještě v té době byli psi chováni pouze a jenom pro své lovecké schopnosti a jejich vzhled nebyl důležitý.  

Zhruba v polovině 19. století se však vzhled a tvar psa staly důležitějšími a postupným šlechtěním vzniklo mnoho plemen, která známe dnes.

Jak nám psi pomáhají 

Během staletí domestikace se psi vyvinuli a ztratili mnoho ze svých vlčích vlastností, díky čemuž jsou postupem času stále více závislí na lidech. Vztah mezi lidmi a psy se vyvinul z čistě pracovního vztahu k blízkému přátelství.
Kromě tradičních zaměření, jako je pastevectví, hubení škůdců, hlídání a ochrana osob a majetku, lov, pátrání a záchrana, policie a armáda, jsou v dnešní době psi také skvělými pomocníky lidí se zdravotním postižením, tedy terapeutickými, asistenční a vodícími psy.

Ale většinu psů dnes lidé mají jako společníky a členy rodiny.
A je to tak správně, protože sociální dopad na lidi je významný:Vlastnictví psa dává mnoha lidem pocit smysluplnosti, protože psy potřebují krmit a starat se o ně, potřebují pohyb, pomáhají bojovat proti osamělosti a izolaci, kterou mnoho seniorů pociťuje.  
Mohou pomoci zmírnit příznaky deprese a úzkosti.
Při hlazení psa, se v lidském těle uvolňuje hormon oxytocin, který je spojen se štěstím, spojením a náklonností.

O pejscích, kteří jsou vycvičeni na úžasné pomocníky lidí se zdravotním postižením, nebo jako terapeutičtí, asistenční a vodíci psi  najdete článek na InSpe s titulem : Neuvěřitelné schopnosti asistenčních psů
.

Může se vám také líbit