Každý, kdo chodí rád do přírody by měl nejpozději s koncem zimy začít uvažovat o očkování proti klíšťové encefalitidě.

Klíšťová encefalitida je nemoc způsobená virem klíšťové meningoencefalitidy, která může ve vážnějších případech postihovat centrální nervovou soustavu, a ačkoliv není smrtelná, může způsobovat trvalé následky od chronické bolesti hlavy, poruch spánku a koncentrace, až po obrnu horních končetin. K tomu dochází převážně pokud není léčba zahájena včas.

Klíšťová encefalitida se přenáší ve většině případů infikovanými klíšťaty, případně při neopatrné manipulaci s klíštětem u domácích mazlíčků, výjimečně také konzumací mléka, nebo mléčných výrobků od nakažených krav, koz, nebo ovcí

Aktivita klíšťat začíná s koncem zimy a je největší od března do října. V podstatě se dá říct, že jsou klíšťata aktivní při trvalejších teplotách nad 5 °C.  Klíšťatům se nejvíce daří tam, kde se vyskytují listnaté a smíšené lesy, parky, ve vyšších travinných porostech a na vlhkých místech.

Infikovaná klíšťata se vyskytují v celé Evropě. V České republice je, pravděpodobně i z důvodu mírných zim v posledních letech, největší výskyt infikovaných klíšťat v celé EU a každoročně se zvyšuje také počet onemocnění klíšťovou encefalitidou.

Při pobytu v přírodě je možné použít speciální repelenty, a další doporučení, ale jedinou účinnou ochranou je očkování. U nás se očkuje dvěma vakcínami – Eucepur, který stojí pro děti i dospělé 1080,-Kč a FSME-Immun za 1080,-Kč pro děti a 1114,-Kč pro dospělé. Očkovat se mohou děti již od jednoho roku.

Od 1. ledna 2022 hradí zdravotní pojišťovny očkování proti klíšťové encefalitidě pro lidi nad 50, očkování je pro ně zdarma.

Očkování je možné v průběhu celého roku, ale Ideální čas pro očkování je v zimním období, protože částečně chránit začíná teprve druhá vakcína a plnou ochranu poskytne až třetí dávka.

Po prvním očkování následuje druhé v rozmezí 1-3 měsíce a pak cca. po 5.-12.mesících je aplikována dávka třetí. V případě nutnosti je možné si domluvit i zrychlenou variantu.

Po třech základních dávkách je nutné přeočkování za 3 roky a následně vždy jednou za 5 let.

U seniorů se doporučuje stabilně tříletý interval.

 

V období zvýšené aktivity klíšťat najdete na stránkách ČHMÚ přehled o jejich výskytu v jednotlivých krajích.

 

Může se vám také líbit