Skvělý tip na podzimní procházku bez bariér, kterou si jistě užije celá rodina – od prarodičů až po ty nejmladší.

Na výlet za Šíleně smutnou princeznou

Blatná je město ležící v překrásné krajině, téměř na hranici Jihočeského a Středočeského kraje, které vás jistě uchvátí. Není divu, že na tomto krásném místě započalo osidlování již ve 4. století př. n.l. a že si právě toto místo vybrali jako své hlavní sídlo například páni z Rožmitálu. Dnes vás přivítá malebné náměstí s kouzelnými zákoutími a několika cukrárnami, kde si jistě pochutnají malí i velcí.

Za přírodou i kulturou

Perlou města je vodní zámek, původně postavený v bažinách, který se proslavil například díky pohádce Šíleně smutná princezna. Celý zámek je obklopen vodním příkopem a skýtá tak unikátní pohledy na lekníny a vrby. Z přístupových lávek, které jsou snadno překonatelné jak s kočárkem, tak na vozíku, můžete sledovat rozličné druhy vodního ptactva.

Naprostou dominantou je však zámecká obora s obrovskými duby, pod kterými sedávala Johana z Rožmitálu, následně česká královna a manželka Jiřího z Poděbrad. Po překonání druhé lávky se před vámi otevře téměř neuvěřitelný pohled na louku lemovanou starými duby, a obrovským stádem daňků skvrnitých. Celý zážitek umocní křik různobarevných pávů.

Krmení daňků je skvělý zážitek pro děti i dospělé danci_obora_Blatna

Daňci se v oboře zámku Blatná pohybují zcela volně a na užaslé návštěvníky jsou zvyklí. Pokud jim přinesete nakrájená jablka, budete litovat, že jste jich nevzali víc. Daněly za vámi téměř jistě přijdou a pokud budete mít štěstí, budete si moct zblízka prohlédnou třeba i lopatáče. A pokud vám nějaká jablka zbydou, můžete je nechat v krmelci, kolem kterého vede zpevněná cesta, lemovaná lavičkami, proplétající se celou oborou.

Pohádkovou atmosféru dokresluje fakt, že na procházce oborou často potkáte i současnou majitelku zámku baronku Janu Germenis-Hildprandt.

Kudy do Blatné

Vodní zámek Blatná leží necelých 100 km jižně od Prahy.

Pokud budete cestovat autem, na náměstí vzdáleném 300m lze pohodlně zaparkovat, stejně jako přímo u zámku.

Vlakové i autobusové nádraží v Blatné jsou od zámku vzdálené 1,3 km

Adresa: Na Příkopech 320 38801 Blatná Česká republika

 

Cestujete s dětmi? MÁME PRO VÁS VÝLETNÍČEK!

Může se vám také líbit