Navíte kam na letní dovolenou? Prodělali jste onemocnění a necítíte se ve své kůži? Trpíte dlouhodobými zdravotními potížemi? A nebo jste prostě ve stresu a podřebujete relax? Připravili jsme pro vás cyklus putování po českých, slovenských, maďarských, německých a rakouských lázních. Seznámíme vás s lázeňskými městy, jejich historií, zajímavostmi a především léčebnými procedurami a rozhodně je na co se těšit.
Začínáme v Čechách, v Mariánských lázních, které se oblíbili nositelé velkých jmen, jako například Gustav Mahler, Franz Kafka, Mark Twain, Thomas Alva Edison, Pierre de Coubertin, anglický král Edward VII.,  nebo císař František Josef I., T.G. Masaryk, či Ema Destinnová. 

 

Rozkvět lázeňství v Mariánských Lázních Lázně, SPA, wellness v Česku - Mariánské Lázně

Mariánské Lázně se nachází v takzvaném lázeňském trojúhelníku, v Karlovarském kraji. V lokalitě dnešních Mariánských Lázní byly léčivé prameny postupně objevovány již od dob středověku a na začátku 16. století byly zdejší prameny podrobeny zkoumání na příkaz tehdejšího krále Ferdinanda I. Některé historické prameny uvádí, že král Ferdinand dokonce usiloval o získávání soli z některých zdejších pramenů, což se ale ukázalo jako neefektivní. 

Ke každým začátkům patří osobnosti, které svou vírou a nadšením přispějí k realizaci nových věcí a stavů. V případě Mariánských Lázní to byl již zmíněný král Ferdinand I, později pak propagátor léčivých účinků místních pramenů, klášterní lékař Dr. Josef Nehr, jehož jméno je spjato s prvním doloženým lázeňským domem u Křížového pramene, nazvaným Zlatá koule. 

Samostatnou obcí se Mariánské Lázně staly začátkem 19. století a v listopadu roku 1818 byly Mariánské Lázně poprvé prohlášeny veřejným lázeňským místem. Od té doby navštěvovalo Mariánské Lázně mnoho významných tuzemských i zahraničních osobností ze světa vědy, kultury i politiky. Skutečně významným dnem pro Mariánské Lázně se stal 29. květen 1865, kdy byly povýšeny výnosem Františka Josefa I. na město a pro  Mariánské Lázně nastal doslova zlatý věk, ke kterému přispělo také vybudování železničního spojení s Chebem, Vídní a Prahou přes Plzeň a roku 1898 s Karlovými Vary.

Lázně, SPA, wellness v Česku - Mariánské LázněLéčivé prameny Mariánských Lázní

Současné Mariánské Lázně jsou oblíbenou destinací jak pro léčebné pobyty, tak i welness víkendy, či klasické rodinné dovolené. Počtem pramenů jsou Mariánské Lázně opravdu unikátní. Ve městě samotném jich  vyvěrá 40 a v okolí pak více než 100. K těm nejznámějším patří Křížový pramen, Ferdinandův, Rudolfův, Mariin, Lesní, či Prelátův pramen.  Díky rozmanitosti pramenů se zde léčí celá řada nemocí, například nemoci pohybového aparátu, močových cest, matabolismu, dýchacího ústrojí, ale i onkologická onemocnění. Doporučujeme vyzkoušet uhličitou koupel, relaxační masáž a především pitnou kúru.

Co vidět v Mariánských Lázních 

Mezi hlavní turistické  atrakce Mariánských Lázní patří Hlavní kolonáda - nejdelší kolonáda v České republice, Zpívající fontána, která hraje v sezóně denně (každou lichou hodinu v rozmezí od 7:00 do 19:00 a dále v 21:00  a 22:00 hodin). V okolí Lázně, SPA, Wellness - Mariánské LázněMariánských Lázní stojí rozhodně za návštěvu klášter Teplá, nebo  lovecký zámeček Kladská v samém srdci Chráněné krajinné oblasti Slavkovský les. Díky lázeňství je zde nepřeberné množství hotelů a penzionů.  Pokud jsme vás tímto článkem zlákali k návštěvě, či k pobytu v Mariánských Lázních, čeká vás krásné prostředí lázeňských parků s mnoha aktivitami, kulturními zážitky. Letos se návštěva Karlovarského kraje vyplatí i kvůli specielní mimosezoní dotaci, kterou Karlovarský kraj pro rok 2021 připravil.

Získejte až 9 tisíc Kč na vaše ubytování od Karlovarského kraje

Stačí se ubytovat v některém hotelu, penzionu, nebo jiném ubytovacím zařízení karlovarského regionu na minimálně 3 a maximálně 6 nocí. Zpětně požádáte o 50 procent účtovaných výdajů na ubytování za jednu osobu a noc, maximálně však do výše 300 Kč za jednu osobu a noc. Příspěvek platí pro skupinu až celkem 5 osob, aby ho mohly využít například i rodiny s dětmi. Lze tak zažádat až o 9 000 Kč. Zájemci mohou uplatnit žádost i na více termínů, ale maximálně musí jít o 1 termín v měsíci. Vyčleněna je částka 3 miliony Kč na podporu ubytování pro období od 1. června 2021 do 30. června 2021 a od 1. září 2021 do 30. listopadu 2021. Více o pravidlech na http://ubytovanikarlovarskykraj.cz/

Může se vám také líbit