Akutní alergická vyrážka, neboli kopřivka je alergickou reakci na některé potraviny nebo některé druhy léků. Projevuje se ve formě červených, nebo bílých, svědivých pupínků. U dětí se jedná typicky o alergickou reakci na některou z potravin, například sýry, uzeniny, rajčata, špenát, grep, ananas, jahody, ale také na kakao, nebo čokoládu.  U dospělých je to ve větší míře alergická reakce na některé léky. Dalším ze spoštěčů kopřivky mohou být také alergeny ve vzduchu, nebo bodnutí hmyzem. 
Léčba akutní kopřivky je stejná jak pro děti, tak pro dospělé. Prvním opatřením je vysledování a eliminace nevhodných potravin. Při mírných projevech původce vysledujeme většinou sami, bez nutnosti vyhledání lékařské pomoci. Dalším opatřením je zmírnění průvodního jevu kopřivky, tedy svědění. U kojenců a malých dětí používáme tekutý pudr, kterým pupínky mažeme. U malých dětí od 6 měsíců lze aplikovat Fenistil gel, u dětí od 1 roku pak rovněž po dohodě s lékařem Fenistil kapky, a pro školní děti, dospívající mládež a dospělé lze aplikovat například Zyrtec, nebo Fenistil gel. Vždy je nutné se řídit pokyny v příbalovém letáčku, lékárníka, nebo ošetřujícího lékaře.
Bylinky v tomto případě nejsou pro jedince se sklonem ke kopřivce vhodné, neboť mohou vyvolat další alergické reakce, či stávající alergickou reakci zhoršit.

Může se vám také líbit