Kávovník pochází původně z Etiopie a pravděpodobně se nejprve rozšířil do arabského světa.
Káva, jejíž název pochází z bývalého království Kaffa, si získala oblibu v 16. století a byla distribuována v evropských koloniích Portugalců, Holanďanů a Francouzů, v Asii a Latinské Americe.

Pro výrobu skutečných kávových zrn se semena plodů červené kávy omyjí, suší a praží. Osvěžující nápoj káva se vyrábí z těchto mletých zrn na mnoho způsobů.

Zatímco víno se skládá ze zhruba 400 různých aromat, káva jich má dokonce více než 800. Káva je tedy jedním z nejkomplexnějších přírodních produktů ze všech. Rozmanitost vůní kávy zajišťuje, že dobrá káva chutná všestranně a rozmanitě.

Stimulační účinek kávy je založen na alkaloidu kofeinu.

Věděli jste?

Kávu „objevily“ kozy

Podle legendy pastýři z bývalého království Kaffa v Etiopii pozorovali své kozy, které okusovaly kávovníky a pak vesele skotačily až dlouho do noci.Slyšeli jste dobře: podle legendy kávu skutečně „objevily“ kozy. Ve skutečnosti to byl pastevec koz jménem Kaldi v Etiopii, v 9. století. Pozorujíc své kozy, všiml si, jak jsou kozy po snězení třešní z kávovníku veselé a plné elánu. Co tedy může být pro Kaldiho zjevnější, než ochutnat červené třešně sám? Nutno uznat, že příběh byl poprvé sepsán v 16. století, ale je pěkný a zní tak nějak věrohodně. 

Káva je třešnička

Červené třešně rostou na kávovníku. Skutečné kávové zrno je uvnitř této třešně. Pokud by kávové zrno nebylo tak žádané a chutné, mohli byste si na těchto plodech pochutnat jako na ovoci, protože chutná trochu jako broskev s medem. 

Black Ivory Coffee – nejexkluzivnější káva na světě

Slavná Kopi Luwak, známá také jako cibetková káva, byla dlouhou dobu považována za nejdražší a nejexkluzivnější kávu na světě. Kopi Luwak získává svou zvláštní chuť z „výrobního procesu“: Vzniká tak, že se indonéským cibetkám dávají ke konzumaci kávové třešně. Ty jsou jimi tráveny a opět vylučovány. Velmi složitý výrobní proces činí tuto kávu extrémně drahou.Gurmáni, kteří ocení zvláštní chuť Kopi Luwak, musí zaplatit až 1200 eur za kilogram.Black Ivory Coffee z Thajska je ještě exkluzivnější: Přišli s nápadem připravit kávu podobným způsobem, ale se zvířaty, která dokážou strávit "trochu" větší objem, totiž se slony! Golden Triangle Asian Elephant Foundation provozuje záchrannou stanici v Thajsku pro přibližně 30 již neaktivních pracovních slonů. Do krmiva těchto slonů se přidávají kávové třešně. Mahutové, jak si říkají pečovatelé slonů v Thajsku, pak z trusu vybírají nestrávená kávová zrna.Výsledná káva Black Ivory Coffee není dostupná na volném trhu, protože se prodává výhradně asijskému hotelovému řetězci Anantara. Sloní káva je k dostání pouze v pěti hotelech na Maledivách a v Thajsku, kde si ji lze vychutnat za necelých 40 eur za šálek.  

Káva procházela i zákazy

V průběhu historie byla káva v různých kulturách několikrát dočasně zakázána. Guvernér Mekky například zavřel v roce 1511 všechny kavárny, protože je považoval za místa morálního úpadku. Teprve po třicetiletém sporu mezi učenci byl zákaz zrušen káhirským sultánem. V roce 1675 se anglický král Karel II pokusil zakázat kávu a kavárny. Narazil na velký odpor obyvatelstva, který vyvolal dokonce povstání, takže svůj plán nakonec neuskutečnil. Pruský král Fridrich Veliký definitivně zakázal dovoz kávy v roce 1677. Obával se, že by tehdy rychle rostoucí spotřeba kávy mohla vytlačit tradiční domácí produkty jako slad nebo ječmen. Státní propaganda se pokusila kávu stigmatizovat jako opovrženíhodnou módu a nadbytečný luxus.  

Existuje přes padesát různých druhů kávy

My, běžní spotřebitelé známe pouze dva druhy kávy: Arabica a Robusta, protože pouze ty se běžně používají k výrobě kávy a dohromady představují prakticky 100 % světového trhu. Ve skutečnosti je známo přes padesát různých druhů kávy. Takže pokud budete mít někdy velmi vzácnou příležitost ochutnat kávu, která není vyrobena z obvyklých odrůd, určitě neváhejte!  

Více než 500 miliard šálků

Na celém světě se ročně vypije kolem půl bilionu šálků kávy.  Při světové populaci téměř sedmi miliard je to pro každého občana světa – včetně malých dětí – neuvěřitelných 71 šálků! Mimochodem, pokud jde o spotřebu kávy, v popředí jsou Finové. Každý Fin vypije 1305 šálků ročně z 3,6 šálků denně!   

Druhá nejobchodovanější komodita na světě

Káva je po ropě nejdůležitější komoditou na světě. Kávová zrna se pěstují v 80 zemích světa na celkové ploše kolem 11 milionů hektarů. Při pěstování, zpracování nebo distribuci kávy pracuje kolem 25 milionů lidí. Každý rok se vyrobí kolem 55 milionů pytlů zelené kávy, každý o hmotnosti 60 kilogramů.

Největšími zeměmi vyvážejícími kávu jsou dnes Brazílie, Vietnam a Indonésie.

Může se vám také líbit