Snad každého pohled na zasněné romantické rybníky v Jižních Čechách zahřejí u srdce. Jako by se tam zastavil čas. Modravé vodní hladiny, které poskytují domov mnoha různým živočichům, lemují majestátné stromy, z nichž některé jsou až 400 let staré. Před několika málo lety bylo v Jižních Čechách zmapováno přes 44 000 hektarů rybníků, což je přibližně 4,5 procenta kraje a necelých 27 procent všech vodních ploch v České republice. Jižní Čechy se pyšní mnoha nej, pojďme se podívat na nej jihočeských rybníků.

Rybník Rožmberk - NEJvětší rybník Rožmberk

Rybník Rožmberk je se svou vodní plochou 489 hektarů a s objemem zadržované vody okolo 6,2 milionu m3 největším rybníkem u nás. Rybník Rožmberk plánoval již Štěpánek Netolický, ale za jeho vznikem stojí až jeho následník, proslulý rybníkář Jakub Krčín z Jelčan, který jej nechal vybudovat v letech 1584-1590. 

Staňkovský rybník - NEJhlubší

Dalším nej z jihočeských rybníků  je Staňkovský rybník, který je nejhlubším rybníkem v České republice a zároveň rybníkem, který má největší objem vody s hloubkou u hráze okolo 16 metrů a obvodem 25 km.  

Žárský rybník - NEJstarší

Další  jihočeské nej se týká  Žárského rybníka jehož vznik je zmiňován  již v roce 1221 a je tedy nejstarším doloženým rybníkem u nás. To Bošilecký rybník je považován za nejstarší chovný rybník na chov kaprů. Největší množství jihočeských rybníků spadá do okresu Jindřichův Hradec s oblíbenou Třeboňskou pánví.

Malý a Velký Tisý - NEJobydlenější

Většinou mělké a prosluněné vody rybníků v Jižních Čechách jsou ideálním místem pro vznik geniálního potravinového řetezce, na jehož začátku je bujný růst mikroskopických řas. Ty pak poskytují optimální zdroj potravy pro mikrospoické živočichy a těmi se živí například vodní brouci, jako jsou potápníci, znakoplavky nebo larvy hmyzu, například vážky. Larvami a hmyzem se zase živí ryby a ty jsou potravou pro některé druhy vodních ptáků. Takovou významnou ornitologickou rezervací v Jižních Čechách jsou rybníky Malý a Velký Tisý, kde se nachází Národní přírodní rezervace s obroským množstvím vodního a mokřadního ptactva. Bílý a černí čápi, kvakoši, kormoráni, čírky a dokonce i vzácní orli mořští, kteří zde našli svá hnízdiště, jsou jen malým výčtem zdejší fauny. 

rybník RožmberkČást rybníků v Jižních Čechách  je chovných, ale mnoho rybníků je hojně využíváno také k rekreaci. Jedním takovým rybníkem je například Bezdrev, turistické středisko, kam lidé jezdí za jachtingem a windsurfingem. Oblíbený je také rybník Svět v Třeboni, rybník Komorník u Kunžaku, rybník Osika , nebo Tálinský rybník v Tálíně, který je všeobecně znám i díky přes 200 let staré lidové písni „Už se ten Tálinský rybník nahání“

Jihočeské rybníky mají  velmi krásné názvy - Labuť, Naděje, Potěšil, Překvapil, Vítek, Výskok, Ženich, nebo Svět. Tak na který se vydáte podívat? 

 

 

Může se vám také líbit