Po sklizni je ideální doba, abychom skleník připravili na další sadbu. Ale pokud se tak nestalo na podzim, ještě je příležitost časně z jara, ideálně hned v únoru, kdy už si doma začínáme předpěstovávat nové sazeničky.
Pro to, abychom se opět těšili z dobré úrodu je nutné skleník každý rok vyčistit a vydezinfikovat a připravit tak na novou sadbu.
Ve skleníku je velké množství zeminy, ve které mohou z minulé sezony přezimovat plísně, houby, bakterie a škůdci. Je zbytečné kvůli tomu měnit zem v celém skleníku, jednak je to velmi pracné a také finančně náročné.  

Jednoduchým a účinným způsobem je skleník vydezinfikovat dýmovnicí, například Sirnatou svící, která je k dostání v zahrádkářských potřebách. Samozřejmě jsou i jiné varianty, ale všechny jsou založeny na principu dýmu. Je nutné dodržet přesný návod a bezpečnost při práci a do zadýmovaného skleníku, po dobu vyznačenou na návodu k použití, nevstupovat. Obvykle je to kolem čtyř hodin, záleží také na době hoření a velikosti prostoru.  Dým obsahuje oxid siřičitý, který se uvolňuje hořením síry, v jiném případě jedovatý organofosfát. Všechny varianty těchto prostředků slouží k likvidaci dospělců i larev přezimujícího hmyzu.
Pokud preferujete ekologičtější variantu, ohleduplnější k životnímu prostředí, je možné použít starý dobrý ocet, který použijete na údržbu skel uvnitř skleníku, stejně jako všeho náčiní a nádob, které uvnitř zůstávají.

Pokud máme hotovo, přichází na řadu ještě důležitější úkol a tím je údržba zeminy ve skleníku. Nejdříve musíme zeminu očistit od viditelných zbytků starých rostlin a poté ji důkladně zrýt. Pro dezinfekci půdy je velmi účinným a osvědčeným prostředkem dusíkaté vápno. Jeho aplikací budou zničeny jak bakterie, tak různé spory hub a v neposlední řadě zárodky a vajíčka škůdců. Dusíkaté vápno je potřeba do země zarýt a následně pokropit vodou. Pro větší efekt se doporučuje záhony přikrýt folií a nechat vše působit. Důležité je vědět, že tento proces musí ve skleníku proběhnout ideálně tři, ale minimálně dva týdny před tím, než začnete sázet první semínka, nebo sazeničky.


Dusíkaté vápno lze zakoupit v zahradnických potřebách. Následně, po aplikaci se dusíkaté vápno bude nějakou dobu chovat jako hnojivo, tím že obsahuje dusík a vápník, ale zároveň jako fungicid, insekticid a herbicid.

Pak už nezbývá než zeminu ve skleníku přihnojit, ideálně uleželým kompostem, nebo kravským, či koňským hnojem. Ne vždy jsou však po ruce, a tak je možné jej v zahrádkářských potřebách koupit granulovaný. Přírodní hnojiva obohacují půdu a úroda je tak kvalitní a dobře odolává případným škůdcům.



 

 

.

 

Může se vám také líbit