Pěstování jahod vyžaduje větší péči, ale odměnou nám budou sladké a voňavé plody, které mají široké spektrum využití. Dnešní nabídka jahodníků je poměrně pestrá a každý si jistě najde vhodnou odrůdu. Jednotlivé odrůdy jahod se liší nejen chutí, ale také tvarem a dobou zrání. Jahodníky dělíme na rané, polorané, pozdní a stáleplodící.
Jahody vysazujeme ideálně na jaře, do půdy bohaté na živiny a pravidelně ji mělce kypříme. Vzhledem k tomu, že jahodníky plodí nejvíce v prvních letech, je dobré sazenice obměňovat. Ideálně se k tomu hodí odnože, které koncem léta odstřihneme od mateřské rostlinky a přesadíme. Při nákupu sazenic si nechte poradit jaké odrůdy jahod jsou v té dané oblasti vhodné k pěstování. Ideálně se k tomu hodí odnože, které koncem léta odstřihneme od mateřské rostlinky a přesadíme.
Pokud nemáte zahradu, jahody je možné pěstovat i v květináčích, nebo v truhlících na balkoně.

Odrůdy jahod podle doby zrání jahody | Canva

Raná odrůda jahod Polka je bohatě úrodná a dobře se hodí k pěstování ve středních a nižších polohách. Výbornou poloranou českou odrůdou je Karmen, s bohatou úrodou velkých,sladkých a aromatických plodů, tmavě červené, lesklé barvy, je imunní k chorobám.  K pozdním odrůdám jahod patří například Symphony, je sladká, šťavnatá a hodí se do všech oblastí. Stáleplodící  jahodník Diamante je náročnější na živiny, má velké, kuželovité a středně sladké plody vícekrát ročně.

Jahody mají opravdu široké využití v naší kuchyni. Výborné jsou samořejmě čerstvé jen tak, nebo s cukrem či šlehačkou, můžeme z nich vyrobit sirup, marmeládu, ovocné knedlíky, nebo moučníky. Jahody se výborně hodí i k mražení.

Zkuste rychlý jahodový koláč!   - najdete v našich receptech

Jahody a alergie

Jahody jsou výborným zdrojem vitamínu C. Nicméně jsou lidé, kteří jsou na jahody alergičtí. Obezřetní s nadměrnou konzumací jahod bychom měli být také u malých dětí. Alergie na jahody se projevuje nepříjemnou kopřivkou. Vzhledem k velkému obsahu salicylátů by jahody neměli jíst lidé, kteří trpí například alergickými reakcemi na acylpyrin, neboť je vyroben z podobné látky – kyseliny acetylsalicylové. Jahody nejsou vhodné také pro lidi se střevními obtížemi, kvůli zrníčkům obsaženým v jahodách, které mohou vyvolávat podráždění.

Může se vám také líbit