Letošní zima byla až na malé výkyvy vcelku mírná. Zahrádkáři, pěstitelé a zahradníci však vědí, že mrazy mohou překvapit ještě i v polovině května, minimálně v nočních hodinách a hrozí poškození i těch rostlin, které jsou téměř mrazuvzdorné. S obavami tak hledí pěstitelé na rostliny a stromy v zahradách, když se po mírné zimě probouzejí předčasně. Ne ve všech případech, ale přece jenom jsou určité možnosti jak rostliny a stromy dočasně ochránit. V průběhu zimy, pokud leží sníh, jsou rostliny chráněné, ale škodí jim velké výkyvy teplot a holomrazy. Pokud se jedná o venkovní rostliny a stromky zasazené v květináčích je pomoc vcelku snadná. Dají se přemístit do domu. Aby však neutrpěly teplotní šok, není vhodné je přenášet do místností s pokojovou teplotou, ale například na chladnější chodbu.

Častým problémem v jarních měsících je také kolísání teplot a podstatné rozdíly mezi dnem a nocí, obzvláště pak pokud přes den svítí sluníčko a v noci mrzne. I v těchto případech je nutné sáhnout k rychlému opatření. Tím může být například netkaná textilie. Výhodou netkané textilie světlé barvy je, že může zůstat na záhonech delší dobu, neboť propouští jak vodu, tak sluneční paprsky a v noci chrání před případným mrazem.  Je potřeba ji dobře zajistit kolíčky, nebo rohy zasypat hlínou.

Venkovní květináče můžeme obalit jutou, která se prodává v metráži stejně jako netkaná textilie.  Skvělým pomocníkem pro jarní záhony jsou pařníky, které si můžeme sami vyrobit, například ze starého okna, drátěné konstrukce, nebo se prodávají v různých velikostech a provedeních v hobby marketech a zahradnických potřebách. Jednotlivé rostlinky lze také zakrýt zavařovačkami, nebo uříznutou pet lahví.

U stromů je to poněkud složitější.

Malé stromky chráníme tak, že jejich kmeny obalíme jutou, nebo netkanou textilií a tou také můžeme zakrýt koruny stromků. Vhodné je, textilie přes den sundat, aby k e stromkům měli přístup včely, pro které jsou kvetoucí stromy prvním významným zdrojem potravy.

U velký stromů je pomoc mnohem složitější. Stromy sami o sobě mráz přežijí bez větších problémů, ale květy ne a mráz nám tak může zničit celou úrodu, nebo její podstatnou část.

Jabloňové, višňové a slivoňové květy zmrznou již při teplotě cca. -2 °C, broskvoně a meruňky jsou ještě méně odolné.

Sadaři a také vinaři používají oheň, jehož teplý kouř dokáže květy stromů uchránit.
Další z možností je kvetoucí stromy postříkat rozprašovačem. Jemná mlhovina na květech zmrzne a krátkodobě je ochrání.

U rostlin se můžeme pokusit správně načasovat výsadbu, u stromků lze vybírat z pozdních, nebo odolnějších odrůd a vliv má také výběr stanoviště, například blíže u domu je tepleji než ve volném prostoru, nebo na návětrné straně.

Jarní mrazíky jsou zkrátka potíž. Některé roky se vydaří a vše krásně odkvete a někdy zase mráz spálí valnou část úrody.  


S počasím nic nenaděláme, a tak nám nezbývá, než sledovat jeho předpověď a mít připravené některé z výše uvedených řešení. Jsou to řešení krátkodobá, ale za pokus o záchranu úrody určitě stojí.



Může se vám také líbit