Dálniční známka se týká pouze vozidel s pohotovostní hmotností do 3,5 tuny. Ostatní auta s vyšší hmotností již spadají do mýtného systému.
Zda a jak dlouho vám dálniční známka platí si můžete ověřit na edalnice.cz. Musíte jen zadat svoji SPZ.
Tato služba je dostupná kdykoliv a je zdarma a slouží také pro nákup dálničních známek. Nákup je přitom jednoduchý.
V e-shopu vyberete délku platnosti a její začátek, vyplníte poznávací značku vozidla, případně uplatníte nárok na slevu pro tzv. eko vůz, a zaplatíte kartou nebo bankovním převodem . Na e-mail vám následně přijde potvrzení o zaplacení.

Pokud se přitom při zadávání údajů spletete, lze je ještě během 15 minut opravit.

Dálniční známka platí vždy 365 dní od data zakoupení  a mimo internet ji lze zakoupit na pobočkách České pošty, na čerpacích stanicích Euro Oil , v obou případech lze platit kartou i hotově a nově také na portaldopravy.cz, kde se ovšem musíte přihlásit pomocí elektronické identity.

Pokud prodáváte nebo kupujete auto, o dálniční známku přicházíte, neboť je vázaná na konkrétní SPZ a z toho důvodu nelze původní dálniční známku převést na jiné auto.

 

Osvobozeny od poplatků za dálniční známku jsou:

pro rok 2023 nedochází k žádné změně a osvobození od poplatků zůstává pro všechny skupiny, které jsou uvedeny v silničním zákoně, stejné 
Vozidla na elektrický, vodíkový nebo hybridní pohon, historická vozidla, nebo motorky.

Dále Vozidla přepravující držitele průkazů ZTP nebo ZTP/P - (Držitel takového průkazu ale musí být ve vozidle během jízdy přítomen a v případě silniční kontroly se jím prokázat) a vozidla k přepravě nezaopatřených dětí, léčených pro onemocnění zhoubným nádorem, nebo hemoblastózou.

Na základě žádosti mohou být od poplatku za dálniční známku osvobozena ta vozidla, která jsou provozována domovy pro osoby se zdravotním postižením, pokud slouží k přepravě těchto osob.

Zatím ale nedochází k elektronické kontrole, takže nehrozí nebezpečí, že by osoby s průkazem ZTP či ZTP/P byly často kontrolovány, protože by se ukázalo, že nezaplatily dálniční poplatek.

 

Věděli jste?

Do placených úseků ministerstvo dopravy zahrnulo pro rok 2023 i vybrané silnice I. třídy.
Kontrolu dálničních známek provádí příslušníci Policie ČR nebo Celní správy ČR.

Při jízdě bez zaplaceného poplatku hrozí pokuta ve výši až 20.000 korun.

Může se vám také líbit