Od ledna 2023 se Chorvatsko připojilo k schengenskému prostoru bez hraničních kontrol.

Kontroly na pozemních hranicích oblíbené prázdninové destinace do ostatních zemí Schengenu mají být zrušeny na začátku roku. Od jara nebudou na hraničních přechodech žádné kontroly. Pro turisty by měla být cesta do jadranské země mnohem jednodušší. Dosud cestující často v létě uvízli v provozu na celé hodiny, aby se dostali do země. Chorvatsko také zavádí euro jako platební prostředek.

 
Zklamání pro Rumunsko a Bulharsko

Na druhou stranu Rumunsko a Bulharsko utrpěly velké zklamání. Vstup do schengenského prostoru jim zablokovalo zejména Rakousko. Současné české předsednictví se snažilo pro všechny tři země rozhodnout několika kompromisními návrhy – ale nakonec neúspěšně.
Schengenský prostor v současnosti zahrnuje 22 zemí EU a dále Norsko, Lichtenštejnsko, Island a Švýcarsko. Na vnitřních hranicích mezi těmito zeměmi obvykle neexistují žádné stacionární hraniční kontroly. To z něj dělá největší světovou oblast svobody cestování. Noví členové mohou být přijímáni pouze jednomyslně. Rumunsko a Bulharsko čekají na rozhodnutí od roku 2011.

Může se vám také líbit