Čína monitoruje možné variace virů

V masivní koronavirové vlně v Číně, kde se v současnosti odhaduje jeden milion nových infekcí denně, čínské zdravotnické úřady monitorují možný vývoj nových variant virů.

Podle modelových výpočtů Britské analytické společnosti Airfinity zažije současná vlna infekcí v Číně dva vrcholy a sice jeden v lednu a druhý v březnu s možným počtem 3,7 milionu a 4,2 milionu případů denně. V současné době zpracovatel dat odhaduje počet nových infekcí v Číně pravděpodobně na více než milion a počet úmrtí na více než 5 000 denně, uvádí zpráva.

Podle oficiální tiskové agentury Xinhua, je po dekódování a analýze genomů možné v reálném čase pozorovat současné omikronové varianty i "možné symptomy, přenosové schopnosti a patogenitu nových variant s potenciálními biologickými změnami", citovala ho oficiální tisková agentura Xinhua.

Po téměř třech letech blokování, nucených karantén, hromadného testování a sledování kontaktů nejlidnatější země 7. prosince náhle zrušila svou přísnou politiku nulového výskytu Covid. Důvodem obratu bylo, že infekce novými omikronovými variantami již nebyly tak závažné. Důvod ale znalci spatřovali především v tom, že přísná opatření už s ohledem na šíření viru nebylo možné dodržet. Přísná omezení také kladla rostoucí zátěž na druhou největší ekonomiku, nemluvě o stále častějších a hlasitějších protestech obyvatelstva.

Může se vám také líbit