V dnešní uspěchané době na nás působí mnoho stresových faktorů. Ať už jste od přírody nervák, anebo je toho na vás prostě moc, je skvělou zprávou, že čtete tento článek. Právě uvědomění si přetížené psychiky, je prvním krokem k úspěšnému návratu do normálu. 

Určitě jste již četli mnoho moudrých rad, že máte zvolnit, že máte některé povinnosti jednoduše nechat na zítra, že máte více spát a také méně pracovat. Měli byste se o sebe více starat a čas od času si dopřát den pro sebe. To vše se hezky říká, ale mnohem nesnadněji dělá. Většina z nás si takový luxus dne pro sebe mohla dopřát naposledy snad na střední škole. Co se tedy můžeme pro svou psychiku udělat? Zkuste bylinky! 

Možná vás překvapí, že mnoho bylinek, které pohladí vaši psychiku znáte a možná je máte už teď doma. 

Tulsi

bazalka_proti_stresu

První z těchto bylin je TULSI. Ajurvédské učení tuto bylinku považuje za jednu z těch důležitých a zcela právem. Možná ji znáte spíše pod názvem Bazalka posvátná. Bazalka dokáže vyčistit vaše tělo a zároveň působí na psychiku a klidný spánek. Hodí se jako prevence, ale i jako podpůrná bylinka při léčbě různých  onemocnění.

Heřmánek

hermanek_proti_stresu

Další, dnes už trošku zapomenutou ale velmi účinnou bylinkou, je heřmánek. Možná vám ho babička dávala vyvařený vypít, když jste byli malí a dobře věděla co dělá. Heřmánek je univerzální lék na všechno, tlumí záněty, ošetří ránu, zklidní bolvého břicho, zmírní otoky i rýmu. Zároveň má uklidňující účinek i na naši psychiku a proto se hodí využít jeho blahodárné učinky i v době, kdy jednoduše nejste ve své kůži. 

Rozmarýn

rozmaryn_proti_stresu

Rozmarýn je nejen skvělé ochucovadlo, tolik známe svou výraznou vůní. Je také fantastickou oporou pro vaše fyzické a psychické zdraví. Rozmarýn působí blahodárně na zažívací ústrojí, ale i na vaše klouby a svaly. Mimo to dokáže zvýšit nízký krevní tlak a zlepšuje krevní oběh a pomůže vám zvládat únavu i stres. 

Oregano

oregano_proti_stresu

Oregano, česky Dobromysl. Jak už název napovídá, zajistí vám dobrou mysl. Mimo to vám upraví zažívání a pomůže zvládnout záněty i bolest zubu. Dá si někdo pizzu? 

Ginkgo biloba

ginkgo_biloba_proti_stresu

Pro zlepšení paměti využijte výtažky z Ginkgo biloby, to je nad slunce jasné. Věděli jste ale, že listy tohoto dlouhověkého stromu působí také jako antioxidant? Typické vějířky, nebo lépe jejich extrakt, působí příznivě na činnost mozku a dokáže tak zklidnit i rozbouřenou psychiku. Pozor však na domácí přípravu, zejména plody jinanu dvoulaločného, ale i samotné listy, obsahují velké množství alergenu a proto se nedoporučuje využívat podomácku vyrobené tinktury. 

 

 

Může se vám také líbit