Máte po opalování namísto čokoládové pokožky na kůži rudé fleky, či svědivou vyrážku? Možná trpíte alergií na slunce. 

Alergie na slunce se projevuje nejčastěji zarudnutím, svědivými drobnými hrbolky na kůži, které se mohou spojit do vyvýšených fleků, nebo například puchýřky či krustou. Nejčastější formou sluneční alergie je polymorfní světelná erupce (PLE), která je způsobena oxidačním procesem na kůži vlivem působení UV záření. I proto se alergie na slunce projeví pouze na pokožce vystavené slunci, obvykle během několika minut až hodin.

Jak alergie na slunce vzniká 

Alergie na slunce může být pouze dočasná, a to v případech, kdy je vyvolána jiným faktorem - například léky, především antibiotiky, nebo některými potravinami, které zvyšují citlivost pokožky na slunce. Rovněž je vhodné věnovat pozornost  příbalovému letáku přípravků, které natíráte na kůži. Například dezinfekce, ale i některé krémy, mohou alergii na slunce vyvolat. Většinou je však získána dědičně.

Jak alergii na slunce předcházet

Vyhněte se slunění v poledne a po poledni a zejména na jaře se nevystavujte dlouhodobému pobytu na slunci. Pokožka si musí na sílící sluneční paprsky zvyknout a proto ji dopřejte čas k adaptaci a regeneraci. Několikrát denně použijte opalovací krém s dostatečným ochranným faktorem, ideálně SPF 30 a více. 

Na slunci stylově a bezpečně

Pokud se u vás alergie na slunce projevuje, vsaďte na oblečení s UV ochranou, klobouk a sluneční brýle. Nejen že vás tento ochranný tým ochrání před spálením, úžehem a zánětem spojivek, ale ještě vám bude slušet. 

Jak vybrat ten správný klobouk? Čtěte zde ->

Kdy navštívit lékaře

Pokud si nejste diagnózou jisti, obraťte se na svého dermatologa. Alergie na slunce lze zmírnit mastmi a léky. 

Může se vám také líbit