Česká republika je zemí pejskařů. Každý rok se v evropských statistikách pohybujeme na nejvyšších příčkách v počtu psů na obyvatele. Co všechno takový pes dokáže pokud je správně vycvičený? Kromě zlepšení psychické pohody mnohem více, především pomoci v každodenním životě lidí se zdravotním postižením.

Co vše dokáže asistenční pejsek? Zde je přehled některých činností, které je schopen se naučit:  

Vodící psi Asistenční psi

Vzhledem k tomu, že vodicí psi pomáhají například lidem se ztrátou zraku, dokáží vést člověka kolem fyzických překážek, dokáži pomoci při přechodu ulice, vstupu nebo výstupu ze dveří, pomohou s výtahy i schodištěm.

Balanční a asistenční psi

Svému pánovi může být pes oporou při chůzi, rovnováze, oblékání, přenášení věcí, otevírání dveří a zásuvek, mačkání knoflíků. Dokáží pomoci také s oblékáním a nebo obsloužit pračku!

Signální psi

Signální psi zase upozorňují lidi se ztrátou sluchu na přítomnost konkrétních zvuků, jako jsou zvonky, telefony, plačící miminka, sirény, jiná osoba, bzučáky nebo senzory, klepání na dveře a kouřové, požární a hodinové alarmy. Dokáží reagovat také na záchvaty, infarkt, či mrtvici.

Asistenční psi mohou pocházet z různých plemen, mimo jiné: labradorských retrívrů, zlatých retrívrů, standardních pudlů a také útulkových psů. Ať už je pejsem z ušlechtilého rodu a nebo jen vesnická směs, není pochyb, že zlepšuje kvalitu života svých lidských kamarádů.  

 

Může se vám také líbit