Není asi mnoho lidí, kteří by k zubaři chodili rádi, i když pokud zuby opravdu bolí, dá se s nadsázkou říct, že se k zubaři těšíte, ačkoliv spíše na to až od něj budete odcházet a bude po bolesti.

Mnoho lidí návštěvu zubaře odkládá, jak jen to jde a mnohdy tak zbytečně zanedbá preventivní prohlídky, které by měly paradoxně akutním bolestivým stavům předcházet.

 

Jak ale s takovým strachem naložit?  

 

Pokud se jedná o běžný pocit strachu jako je strach, zda zubař neobjeví nějaký kaz, zda to vyšetření, nebo ošetření bude bolestivé, jedná se o strach, kterým trpí převážná část populace. Je to strach, který ale nebrání v preventivních kontrolách, či ošetřeních, strach, nebo úzkost, se kterými se svěříme svým blízkým, který jsme ale schopni racionálním myšlením překonat. Teď to chvíli vydržím a pak to bude dobré.


Prvním zásadním doporučením je se zbytečně předem nestrašit a nestresovat, vždyť pokud chodíte na prohlídky pravidelně, je možné, že proběhnou bez jakéhokoliv výkonu.

Důležitá je komunikace se zubním lékařem, nebojte se o svém strachu mluvit, nechte si vysvětlit, jak bude ošetření probíhat, jaké jsou postupy a možnosti a zda se v určitém případě vyplatí například lokální anestezie, kterou dnes disponují všichni zubní lékaři.

Pokud se opravdu bojíte, je dobré, když vás někdo na ošetření doprovodí. Už samotný fakt, že tam nejste samy, může pomoci, nebo si udělejte po návštěvě zubaře něčím radost, odměňte se.

 

Tou horší variantou je fobie neboli patologický strach, který není naštěstí tak častý, ale lidé, kteří touto fobií trpí, nejen že nechodí na preventivní prohlídky, ale nepřijdou ani při závažných problémech a bolestech. To je samozřejmě velmi nebezpečná situace z hlediska zánětlivých reakcí, které vedou nejen ke ztrátě chrupu, ale jsou nebezpečné i pro celkový zdravotní stav. O fobii lze mluvit ve chvíli, kdy je strach z návštěvy zubaře dlouhodobý, větší, než vnímání skutečné bolesti a vede k trvalému poškození, či ztrátě chrupu.

Doporučuje se poradit se s psychologem a velmi dobrou možností je vytipovat si zubní kliniku, kde je možné i ošetření v celkové anestezii. Tato služba je za poplatek a je třeba počítat s větší časovou náročností, je nutný doprovod, ale je to jedno z těch řešení, která mohou pomoci.

 

Může se vám také líbit