Pořízení pejska vám zcela jistě změní život. Každý, kdo někdy nějakého měl vám jistě řekne že k lepšímu a koneckonců to potvrzují i mnohé studie. Málokdo vám ale řekne, jak velký závazek s sebou pořízení pejska přináší. Co by měl každý budoucí majitel čtyřnohého kamaráda zvážit?

Jak je pejsek časově náročný

Vídáte často kolem svého domu procházet páníčky v pyžamu a s vodítkem omotaným kolem krku? Že ne? Pak to bude nejspíš proto, že v době, kdy psí pán pochoduje v závějích a ranním mrazu, vy si ještě užíváte vyhřáté peřiny. Pokud totiž nechcete každý měsíc měnit koberec, nezbývá jiná možnost, než otočit ručičkou budíku o 30 minut doleva. Zejména na jaře si takové ranní procházky dokáže užít snad každý. S těmi podzimními a zimními je to ale horší. Říkáte si, že to přece zvládnete? Pak ještě připomínáme, že takových studených období bude minimálně deset. Zdravý pes se totiž dožívá kolem deseti let, a často i více.

Bytového pejska bychom měli vzít na procházku dvakrát až třikrát denně. Pokud máte zahradu, záleží především na plemenu které si pořídíte. I přesto je však dobré se alespoň jednou denně s pejskem projít. Nejsmutnější pohled je na pejska uvázaného celé dny u boudy. A nakonec procházky prospívají nejen našim domácím mazlíčkům.

Kolik stojí mít pejska

Nejde jen o pořizovací cenu pejska, i když zvláště u některých plemen není tento aspekt nezanedbatelný. Aby byl s námi náš čtyřnohý kamarád šťastný a spokojený, je třeba mu zajistit pohodlný pelíšek, kvalitní krmivo, veterinární péči a očkování. O pejska se musíme dokázat postarat i v případě, že onemocní. Veterinární léčba se mnohdy pohybuje v desetitisících, což může zásadně ovlivnit rodinný rozpočet.

Jakého pejska si pořídit?

Pokud jste zvážili všechna výše zmíněná úskalí a rozhodli jste se zvládnout i ranní mrazíky, pak vás čeká další nelehký úkol. Výběr pejska, který se k vám nejlépe hodí není jednoduchý. Ne nadarmo se říká – jaký pán, takový pes. Jiná plemena se hodí do rodin s dětmi, jiná pro seniory, jiná pro lidi žijící aktivním životem. Především k dětem a lidem se zdravotním postiženým musíme vybírat pejska velmi pečlivě.

Pejska pro děti

Rodiny, kde žijí malé děti by měly vybírat pejsky s přátelskou a klidnou a trpělivou povahou, milující jak děti, tak celkově rodinné společenství. Často se v tomto případě osvědčují i mnohé rasy, u kterých byste to možná ani nečekali, neboť jsou řazeni mezi psi lovecké. Výborným příkladem je irský setr, zlatý retrívr, labradorský retrívr, či boxer.

Pejska pro seniory

Pokud vybíráme pejska pro seniory, měli bychom uvažovat o pejscích klidnějších, méně náročných na pohyb a vzrůstem malých až středně velkých, aby je jejich majitelé dobře zvládli a pejsci jim dělali radost, nikoli starost.  Zde je dobré zmínit například pudla středního, nebo trpasličího, francouzského buldočka, maltézáčka, jezevčík nebo ši-tzu. U nás zatím méně známým plemenem je kavalír king charles, který dělá čest svému jménu.

 

Ať už se rozhodnete pro pejska malého, velkého, šlechtěného a nebo pro voříška z ulice, pečujte o něj s láskou a věnujte mu svůj čas. Věřte, že vám to tisíckrát vrátí a brzy se stane vaším nejlepším a nejvěrnějším přítelem.

 ____________________

Věděli jste?

I přes mnoho původních hypotéz je jediným předkem psa vlk. Psi, podobní dnešním špicům žili po boku člověka prokazatelně již před dvanácti tisíci lety, za doby kamenné.  Až do devatenáctého století bylo známo jen několik psích plemen, která se teprve na základě uplatnění Mendelova zákona dědičnosti začala cíleně křížit a tím vznikaly nové rasy a následně byly založeny chovné linie a standardy. V roce 1911 byla založena Mezinárodní kynologická federace, se sídlem v 75 zemích světa. Ta registruje okolo 400 psích plemen, která jsou rozdělena do deseti skupin podle vzhledu nebo uplatnění.

Může se vám také líbit