V karanténě se můžete ocitnout snadno. Stačí, pokud se setkáte s někým, kdo je infekční, nebo jste se pohybovali v jeho okolí. Neznamená to však, že jste infekcí zasaženi i vy. Karanténa slouží jako desetidenní zkušební lhůta, která má ukázat, zda se u vás projeví příznaky nemoci, anebo se váš imunitní systém nákaze ubránil.

Přesto není dobré karanténu podceňovat. Dle nařízení ministerstva zdravotnictví trvá nařízená karanténa 10 dnů a při jejím porušení hrozí pokuta až do výše 3 milionů korun. Je tedy povinná. Zákon navíc ukládá povinné testování občanům v karanténě a to 5-7 dnů po možném kontaktu. Izolace je oproti karanténě nařizována těm, kterým byla v těle prokázána přítomnost viru, ale průběh jejich nemoci je bezpříznakový anebo nevyžaduje hospitalizaci.

Co můžu dělat v karanténě? A co v izolaci?

To je zřejmě jedna z nejčastějších otázek poslední doby. Pravidla karantény a izolace se v zásadě neliší. Jejich společným cílem je ochránit před nákazou vaše okolí.

Buďte ohleduplní k ostatním

Během karantény či izolace byste měli zůstávat pouze doma a snažit se zamezit kontaktům s ostatními lidmi. Platí to i pro členy jedné domácnosti. Proto, pokud jste v karanténě nebo v izolaci, pokuste se pro sebe vyhraďit jeden pokoj, který opouštějte jen v nejnutnějších případech a s rouškou.

Pokud máte domácího mazlíčka a není nikdo, kdo by vám mohl pomoci s venčením, domov samozřejmě opustit můžete.  Snažte se být venku jen po nezbytně nutnou dobu a vyhněte se kontaktu s ostatními.

Dezinfekce a zase dezinfekce

Při pohybu po domácnosti se snažte dodržovat dostatečnou vzdálenost od ostatních. Jistě už jste slyšeli, že vir je schopen přežít i na věcech, které nás běžně obklopují často i několik dnů, proto používejte vlastní nádobí, sklenice, talíře i příbor. Dezinfikujte i věci, kterých se často dotýkáte. Může to být mobilní telefon, ale i třeba ovladače, či myš a klávesnice. Totéž platí i pro návštěvu koupelny. V koupelně používejte vlastní ručník, ideálně i vlastní zubní pastu a mýdlo. Omyvatelné povrchy po použití vydesinfikujte.

Je čas vyčistit vzduch

Ulevte svým plicím i mysli a pusťte k sobě čerstvý vzduch. Mnoho lékařů uvádí, že právě čerstvý vzduch je jedním ze zásadních bodů, které vedou ke zlepšení zdravotního stavu. Proto nezapomeňte pravidelně větrat. Stačí pár minut a ihned poznáte rozdíl.

Nákup raději za dveře

Pokud sdílíte domácnost, s nákupem zřejmě nebude problém. Pokud však nemáte nikoho, kdo by vám nákup dopravil, neváhejte využít moderních technologií. Období pandemie bylo vzpruhou pro společnosti, které vám dovezou nákup až ke dveřím. Je to rychlé, pohodlné a bezpečné řešení pro vás i pro ostatní. Některé společnosti vám mohou dopravit i volně prodejné léky. Ačkoli se mnohé instituce snaží o prosazení distančního výdeje léků na předpis, u nás to prozatím není možné. I tak je to jistě vítaná pomoc, pokud doma nemáte základní léky, nebo třeba teploměr.

Ať už vám nákup dopraví rodina, přátelé, či kurýr, vždy uveďte, že jste v karanténě či v izolaci a požádejte, ať vám nákup nechají za dveřmi.

Zhoršuje se váš stav? Na nic nečekejte!

Pokud se změní váš zdravotní stav, neváhejte a kontaktujte telefonicky svého lékaře a nebo příslušnou hygienickou stanici v místě vašeho bydliště. Nezapomeňte vždy uvést, že jste v nařízené karanténě nebo izolaci.

 

Ačkoli se může zdát, že je karanténa pouze na obtíž, lze najít i pozitivní aspekty. Díky karanténě jsou lidé ve vašem okolí chráněni. Navíc, pokud nepracujete z domova, tedy nemáte tzv. home office, můžete období karantény využít k mnoha činnostem, na které v běžném pracovním shonu nemáte čas. Zde je pár nápadů Co dělat v karanténě, nebo Jak zvládnout home office. 

Může se vám také líbit